Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΟΛΑ POPA

ΟΛΑ POPA #96: Στο After Life του Ricky Gervais βρήκαμε το φίλο που πάντα ψάχναμε

Όλη η ομάδα της Popaganda εξομολογείται τα Up και τα Down της από την εβδομάδα που πέρασε (24-30/3/2019).

Σταύρος Διοσκουρίδης

Τα γιαπωνέζικα ουίσκι. Είναι πολύ ακριβά και σπάνια έχω την τύχη να τα δοκιμάζω. Αλλά όταν συμβαίνει αυτό ακόμα και σ’ ένα σφηνάκι μπορείς ν’ αντιληφθείς την τελειότητα. 

Το γεγονός ότι απαγορεύεται να τρως ακόμα μέσα στο Μετρό. Που το έχουν ξαναδεί αυτό; 


 

Βασίλης Κ. Κουρουμιχάκης

Έλεγαν πως με τη συμφωνία των Πρεσπών θα απαγορευτεί η «Μακεδονία ξακουστή» και κάλεσαν σε ακτιβισμούς για να σπάσει η απαγόρευση. Τελικά οι ίδιες οι μπάντες στις παρελάσεις το περιέλαβαν κανονικά στο προγράμμά τους ως είθισται γκρεμίζοντας ένα ακόμα μύθευμα των «μακεδονομάχων». Ίσως είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα καταλάβουν ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν θα πάρει ούτε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ούτε την ΑΟΖ της Καβάλας. 

Η ψήφιση των άρθρων 11 και 13 από το ευρωκοινοβούλιο. Με πρόσχημα την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων θεσπίστηκε ένα οργουελικό πλέγμα φίλτρων που θα ελέγχει ασφυκτικά το uploading απειλώντας να κάνει το ελεύθερο Ίντερνετ παρελθόν. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, με την εξαίρεση των Χουντή και Σακοράφα, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων είτε υπερψηφίζοντας αυτό το αίσχος είτε απέχοντας. 


 

Ελένη Μαραγκού

Το oral history των New York Times με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του 10 Things I Hate About You χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά της milllennial νοσταλγίας.

Ο τρόπος με τον οποίο εξακολουθούμε να κατηγοριοποιούμε τις ανθρώπινες ζωές σε αυτές που αξίζουν την οδύνη μας και σε αυτές που είναι, κυριολεκτικά, για πέταμα.


 

Παναγιώτης Μένεγος

Το After Life του Ricky Gervais, 6 ημίωρα επεισόδια που βλέπονται σε ένα βράδυ στην πλατφόρμα του Netflix. Πότε ξεκαρδιστικό, πότε πικρό, πάντα κατάμαυρο κι απόλυτα ενδεικτικό του σπουδαίου ταλέντου του δημιουργού του. Αυτού του τόσο cool τύπου που συνεχώς μισοχαμογελάει και σε κάνει να θες τόσο πολύ να ήσουν φίλος του που του συγχωρείς ότι στο φινάλε αυτής της σειράς γίνεται αφόρητα γλυκανάλατος και διδακτικός.

https://www.youtube.com/watch?v=eIGGKSHMQOM

Είναι πάντα καλό μια ταινία να σηκώνει συζήτηση, να αποτελεί αφορμή για σπουδαία άρθρα και να ζει κι έξω από την σκοτεινή αίθουσα. Είναι πάντα πρόβλημα όταν όλα τα παραπάνω επισκιάζουν αυτό που είδαμε στη μεγάλη οθόνη. Και το Us του Τζόρνταν Πιλ μπορεί να μην κρύβει το σπουδαίο του ταλέντο, αλλά είναι τόσο φορτωμένο με αλληγορίες και easter eggs που, νομίζω, ότι δεν πετυχαίνει τον σκοπό του. Στο Τρέξε! όλα είχαν γίνει πιο αβίαστα κι απολαυστικά…


 

Πάνος Μπάρας

Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, επέβαλε στην Bayer να καταβάλει πάνω από 80 εκατομμύρια δολάρια σε έναν εβδομηντάρη, που κατήγγειλε ότι η χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, βασισμένου στη γλυφοσάτη, ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει. Με τις αγωγές κατά της Monsanto (η οποία έχει εξαγοραστεί από την γερμανική Bayer) και του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου, να ξεπερνούν τις 11000, δικαστικές αποφάσεις σαν και αυτή του Σαν Φρανσίσκο, μπορούν δυνητικά να ισχυροποιήσουν, τα κινήματα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, έναντι των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Το ευρωκοινοβούλιο, ένα νομοθετικό σώμα, αποτελούμενο από κυρίους και κυρίες που συχνά μπερδεύονται και πατάνε λάθος κουμπί όταν καλούνται να ψηφίσουν, αποφάσισε να μετασχηματίσει δομικά τον ευρωπαϊκό ψηφιακό κόσμο, υιοθετώντας την οδηγία Copyright για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, δυο μήνες προτού διαλυθεί.


 

Λίνα Ρόκου

Η Θεραπεία των Αναμνήσεων του Χρήστου Αστερίου από τις εκδόσεις Πόλις. Καλογραμμένο, σφιχτό, διασκεδαστικό. Το κείμενο ρέει κι εγώ χαίρομαι όταν διαβάζω σύγχρονη ελληνική πεζογραφία τέτοιου επιπέδου.

Ελληνικός ποινικός κώδικας για τον βιασμό: «1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη.»  Το προτεινόμενο τροποποιημένο Άρθρο 336 παρέχει τον ακόλουθο ορισμό: «1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.» Όχι μόνο δεν μπαίνει πουθενά η συναίνεση αλλά κάνουμε ένα βήμα πίσω καθώς μπαίνει η προσθήκη «ζωής ή σωματικής ακεραιότητας» που πριν δεν θεωρούταν απαραίτητη για τον ορισμό βιασμού. Δικαίως η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της. 


 

Ζωή Παρασίδη

Έπεσα πάνω σε αυτή την υπέροχη, κομμένη από το In the Mood for Love σκηνή, κάτι θα ξέρει καλύτερα ο  Wong Kar-Wai καλύτερα που δεν την συμπεριέλαβε, ωστόσο, να πούμε ένα ευχαριστώ στο ίντερνετ που υπάρχει για να σώζει κάτι τέτοιες στιγμές. 

In the Mood for Love – Deleted scene

In the Mood for Love (2000, Wong Kar-wai) – Deleted sceneAvailable on Criterion collection: https://amzn.to/2HIFJum

Gepostet von Cinema, mon amour am Dienstag, 24. Oktober 2017

Ο Νίκος Γραικός έχει αφοσιωθεί εδώ και πολλά χρόνια στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο Παρίσι, έχει βοηθήσει στο να μεταφραστούν έργα νεοελληνικής λογοτεχνίας στα γαλλικά και είναι ιδρυτικό μέλος ελληνογαλλικών συλλόγων. Θα φαντάζονταν κανείς ότι η υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές θα γινόταν δεκτή με ενθουσιασμό σταχυολογώντας μερικά από τα ακαδημαϊκά ή/και πολιτιστικά του επιτεύγματα. Δυστυχώς σε πάρα πολλά site, και όχι μόνο στα συνήθη ύποπτα, κρίθηκε σκόπιμο να μπει ο τίτλος «παντρεμένος με άντρα». Να μας λείπει αυτό το ίντερνετ, η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας και της κεκαλυμμένης ομοφοβίας που καλά κρατεί.  


 

Ελένη Τζαννάτου

Το The Dirt που αν το δεις ως κινηματογραφικό προϊόν είναι οριακά κακό, αν το εξετάσεις από άποψη παράλλαξης και αλλοίωσης των γεγονότων τρώει και πάλι εύκολα κόκκινη κάρτα, αλλά που ωστόσο είναι μια πολύ διασκεδαστική ταινία που τελικά δεν σε ενοχλεί και τόσο -και μάλλον ήταν ταιριαστό να γίνει έτσι. Η μόνη αξίωση της ταινίας είναι να σε κάνει να περάσεις καλά με το να νιώσεις μάρτυρας του κινδύνου -αυτό θέλουμε άλλωστε από τους Mötley Crüe.

Το πρώτο μέρος της παραπάνω πρότασης.


 

Τζούλια Τσιακίρη

Ο  José Alberto Gutiérrez από την Μπογκοτά της Κολομβίας, οδοκαθαριστής το επάγγελμα μάζεψε πριν είκοσι χρόνια από τα σκουπίδια ένα βιβλίο σε καλή κατάσταση: την Άννα Καρένινα του Τολστόι. Σήμερα έχει συγκεντρώσει 25.000 τόμους και έχει δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη  στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού με τον ονειρεμένο τίτλο “La Fuerza de las Palabras” που σημαίνει “Η δύναμη των λέξεων” και επιπλέον τροφοδοτεί με βιβλία 235 σχολικές βιβλιοθήκες. Το λέει η περδικούλα του!

Λεπτή σαν κρίνο εύθραυστη σαν γυαλί δυνατή σαν λιοντάρι με τόση αγάπη με δίχως την αγάπη μύθος θρύλος και λυγμός. Janis Joplin 1943-1970.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.