Όχι, καμία Ιωάννα Τούνη δεν σου χρωστάει καμία εξήγηση για κανένα ροζ βίντεο

Η Ιωάννα Τούνη είναι μια σέξι γυναίκα και δεν ντρέπεται γι’ αυτό (όπως δεν θα έπρεπε να ντρέπεται καμιά μας).

Προβάλει απενοχοποιημένα το σώμα της, όταν (κι όπως) εκείνη θέλει στα social media και σπάνια απαντά σε κακεντρεχή σχόλια, από εκείνα που διαβάζεις συχνά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά κάτω από φωτογραφίες γυναικών που δεν απολογούνται για την εμφάνισή τους.

Πριν τρία χρόνια η Ιωάννα Τούνη είδε τον εαυτό της να γίνεται εξώφυλλο, επειδή κοιμόταν γυμνή σε ένα αυτοκίνητο. Δεν θα σχολιάσω το «ήθος» των «δημοσιογράφων» που θεώρησαν σωστό να βάλουν στην πρώτη τους σελίδα το γυμνό σώμα μια κοπέλας, χωρίς να τη ρωτήσουν ενώ ήταν εμφανές ότι η φωτογραφία είχε τραβηχτεί παρά τη θέληση της, θα αναρωτηθώ για το ήθος όλων μας όμως. Όλων εμάς που είδαμε αυτή την φωτογραφία και την σχολιάσαμε ανακατεύοντας καφέδες, τελικά συζητήσαμε για την Τούνη αφαιρώντας κάθε ίχνος ανθρωπιάς από ένα κορίτσι μόλις 23 ετών τότε. Θα σχολιάσω το ήθος όλων μας, που η πρώτη κουβέντα που είπαμε ήταν «ρε σίγουρα είναι αυτή;», αντί να πούμε «μα καλά, ποιος μαλακάς τολμά να τραβά φωτογραφία μια γυμνή κοπέλα που κοιμάται;». Δυστυχώς αυτή η δεύτερη ατάκα δεν βγήκε από πολλά χείλη, αφού η Ιωάννα Τούνη είναι σέξι και φωτογραφίζεται με μαγιό στο Instagram. Δεν ξέρω αν σας το έχουν πει, αλλά αν είσαι σέξι και νιώθεις άνετα με το σώμα σου, τότε είσαι γυναίκα δεύτερης διαλογής και σου αξίζει να σε κρεμάσουν στα περίπτερα. Όταν είσαι σέξι δεν σου επιτρέπεται να είσαι ευάλωτη. 

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε κι ένα βίντεο από εκείνη την βραδιά (μην το αναζητήσετε!!!) και οι συζητήσεις ήταν πάλι οι ίδιες: «Ρε είναι αυτή;», «Κάνε λίγο pause, γιατί δεν μπορώ να την ξεχωρίσω», «Ναι ρε αυτή είναι, δεν βλέπεις τον κώλο;». Και ξανά, ήταν πολλοί λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν, «Μα καλά αυτού του μαλάκα δεν του έφτανε που κυκλοφόρησε την φωτογραφία της, έπρεπε να βγάλει και το βίντεο; Δεν τον έχουν κλείσει ακόμα μέσα;». Αλλά είπαμε, αν είσαι σέξι, πας γυρεύοντας…

Δεν ξέρω αν σας το έχουν πει, αλλά αν είσαι σέξι και νιώθεις άνετα με το σώμα σου, τότε είσαι γυναίκα δεύτερης διαλογής και σου αξίζει να σε κρεμάσουν στα περίπτερα. Όταν είσαι σέξι δεν σου επιτρέπεται να είσαι ευάλωτη.

Η Ιωάννα Τούνη, όμως, είναι από τις τυχερές γιατί όπως λέει σε βίντεο που έφτιαξε για το κανάλι της στο YouTube εξηγώντας τι συνέβη εκείνη την βραδιά (ενώ προσπαθεί να μην κλάψει), είχε δίπλα της φίλους που την στήριξαν και της στάθηκαν όταν τους είχε πιο πολύ ανάγκη. Υπάρχουν εκεί έξω όμως, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που δεν είναι τόσο τυχερές. Που βλέπουν τις γυμνές τους φωτογραφίες και τα βίντεο τους να μοιράζονται πάντου στο ίντερνετ, χωρίς εκείνες να έχουν ερωτηθεί ποτέ. Υπάρχουν γυναίκες που δεν μπόρεσαν να το παλέψουν. Υπάρχουν γυναίκες που όσο κάποιοι γελάνε με τις φωτογραφίες τους πάνω από έναν καφέ, εκείνες βάζουν τέλος στην ζωή τους. 

Φαντάζομαι όλο και κάπου θα έχετε ακούσει την ατάκα «έλα ρε Δημήτρη, κλείσε την κάμερα» και μπορεί να την έχετε πει κιόλας κάνοντας ένα αστειάκι, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, μπορεί να θεωρηθεί κακόγουστο. Αυτή η χιλιοειπωμένη ατάκα όμως, που πλέον έχει γίνει μέρος του λεξιλογίου πολλών, σας καθιστά συνένοχους στο slut shaming μια γυναίκας. Ο Δημήτρης δεν είναι ο φιλαράκος μας, αλλά ένας μαλάκας που αποφάσισε να διαπομπεύσει την πρώην κοπέλα του, μετά τον χωρισμό τους. Αν και τώρα που το σκέφτομαι ο Δημήτρης μπορεί και να είναι ο φιλαράκος μας…

Γιατί Δημήτρης είναι και αυτός που έψαξε να βρει το βίντεο της Ιωάννας Τούνη και κάθε Ιωάννας Τούνη. Δημήτρης είναι αυτός που το έστειλε στους φίλους του. Δημήτρης είναι αυτός που αποκαλεί βίζιτα κάθε κοπέλα που ανεβάζει φωτογραφίες με το μαγιό της. Δημήτρης είναι κι όλες εκείνες οι γυναίκες που θεωρούν πως απλά επειδή η δική τους φούστα φτάνει μέχρι το γόνατο, όλες οι άλλες γυναίκες είναι τσούλες και τους αξίζει ο εξευτελισμός.  Δημήτρης είναι κι όλες εκείνες οι γυναίκες που αντί να τα βάζουν με θεούς και δαίμονες, κάθε φορά που μια από εμάς κινδυνεύει, αποφασίζουν να σιωπήσουν ή ακόμα χειρότερα να βρουν ελαφρυντικά στον θύτη.

Γιατί είπαμε αν είσαι σέξι ή αν -ω μη γένοιτο- τυχαίνει κι απολαμβάνεις το σεξ, ε τότε πας γυρεύοντας. Και για το εγκυκλοπεδικό του πράγματος, αυτό που έκανε ο Δημήτρης, λέγεται revenge porn και διώκεται ποινικά. Είμαστε κι εμείς οι υπόλοιποι ηθικά συνένοχοι, όμως. Και για να πάρετε μια ιδέα του τι μπορεί να προκαλέσει το revenge porn, πριν τρια χρόνια μια 22χρονη φοιτήτρια έπεσε από τον ένατο όροφο της εστίας που διέμενε στη Θεσσαλονίκη, αφού γυμνές της φωτογραφίες διέρρευσαν σε social media και η ίδια άρχισε να δέχεται εκβιαστικά και εξευτελιστικά μηνύματα. 

Η 22χρονη έκανε μια γυμνή φωτογράφηση με έναν ερασιτέχνη φίλο της φωτογράφο. Οι δυο τους είχαν συμφωνήσει πως οι φωτογραφίες δεν θα δημοσιεύονταν,  μόνο που σύντομα οι φωτογραφίες ανέβηκαν στο μπλογκ του και από εκεί κυκλοφόρησαν σε μηδενικό χρόνο στα social media. Ο φωτογράφος ήταν φίλος της, όπως φίλος της Ιωάννας Τούνη, ήταν κι εκείνος που αποφάσισε να μετατρέψει το συναινετικό τους σεξ, σε ροζ βίντεο και να την κάνει βορά στα θηρία. Οι κίνδυνοι δεν κρύβονται πάντα στις σκοτεινές γωνίες που μας λένε οι γονείς μας να αποφεύγουμε τα βράδια. Οι κίνδυνοι κρύβονται και στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε, αγαπάμε και κυρίως νομίζουμε ότι μας αγαπούν κι αυτοί. Η Ιωάννα Τούνη δεν μας χρωστά καμία εξήγηση επειδή έκανε σεξ, ούτε επειδή κυκλοφόρησε βίντεο από την βραδιά εκείνη – χωρίς τη θέλησή της. Το έκανε όμως, μας εξηγήθηκε, και δε ζήτησε πουθενά συγνώμη από κανέναν γιατί δεν είχε να απολογηθεί για κάτι. Ο μόνος ένοχος της βραδιάς εκείνης κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.

Ξέρω ότι μπορεί να σοκάρει κάποιους, αλλά αρέσει και στις γυναίκες το σεξ.Κι έχουν και οι γυναίκες δικαίωμα να πάνε με έναν άνδρα. Ή με εκατό άνδρες. Και, κάτι ακόμα πιο σοκαριστικό, έχουν το απόλυτο δικαίωμα να μη δώσουν απολύτως κανέναν λογαριασμό σε κανέναν. Μπορούμε να είμαστε «εύκολες» ή «δύσκολες», μπορούμε να στέλνουμε γυμνές φωτογραφίες μας σε όποιον θέλουμε, μπορούμε να γυρνάμε βίντεο με όποιον θέλουμεεφόσον υπάρχει συναίνεση.

Κανείς όμως, δεν μπορεί να θεωρεί ότι του χρωστάμε το σώμα μας.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι