Δώδεκα οι μήνες και είκοσι ένα μέχρι στιγμής τα Da-zi-bao Κήπου.

Ένας φυτικός κύκλος τείνει προς την ολοκλήρωση του. Οι λυγαριές ξανάνθισαν και θα ανθίζουν αδιαλείπτως μέχρι και τον Σεπτέμβρη, όπως τότε που δημοσιεύσαμε το πρώτο πρώτο ανθοκηπουρικό μας άρθρο!

Θα ανθίζουν όπως ανθίζουν αυτήν την εποχή οι αλθαίες και οι αγάπανθοι.

Ξενόφερτος ο αγάπανθος και όμως τόσο όμορφος με αυτό το μοναδικό όνομα της αγάπης να προσκαλεί μέλισσες  και  μελισσούλες γύρω του.


Ο Σεφέρης το 1941 στην Πρετόρια, «σκηνοθετώντας» την Κίχλη του, είχε σημειώσει στο ημερολόγιό του: «Τώρα βλέπω ότι έχω σημειώσει με μολύβι πάνω σ’ αυτό το γράμμα τη λέξη ΑΓΑΠΑΝΘΟΣ, είναι ένα λουλούδι με κοτσάνι σαν του ασφόδελου με μενεξεδί άνθος, θυσανωτό στην άκρη … Τι λες, να το κάνω ποίημα για τη σειρά των Βοτανο-ζωολογικών ποιημάτων μου;»

Έτσι τον μάθαμε τον αγάπανθο από τον Στρατή Θαλασσινό ανάμεσα στους αγάπανθους και από τους Άγγλους που πειραματίστηκαν με την καλλιέργειά του στη χώρα μας. Ο Agapanthus Africanus, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των κρίνων (Liliaceae), είναι ένα πολυετές θαμνώδες λουλούδι, ενώ τα άνθη του σχηματίζουν μεγάλες μπάλες από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο.


Στα μέρη μας ο πλέον συνηθισμένος είναι ο ανοιχτόχρωμος γαλάζιος μωβ καθώς και ο λευκός. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών γίνεται τον χειμώνα μέσω διαχωρισμού των ριζωμάτων. Η καλλιέργεια του αγάπανθου φαίνεται καταρχάς απλή, έχει όμως πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως με τη διαδικασία πολλαπλασιασμού των φυτών, που πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια και όχι νωρίτερα.

Η αλκαία, πάλι, ή αλθαία ή δενδρομολόχα (Althaea Officinalis) είναι γένος αγριολούλουδων πολύ διαδεδομένο στα μέρη μας. Πολυετές φυτό με ψηλό όρθιο βλαστό που μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα ύψος και γκριζοπράσινα χνουδωτά φύλλα. Τα λουλούδια της έχουν όλες τις πιθανές αποχρώσεις του ροζ, του βυσσινί και του λευκού και ανθίζουν μέχρι και τα τέλη Ιουλίου ανάλογα και με το κλίμα της περιοχής.


Πέρα από την ομορφιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των λουλουδιών, η αλθαία, όπως το λέει και το όνομά της, έχει σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες με μεγάλο εύρος εφαρμογών και γι’ αυτόν τον σκοπό την καλλιεργούσαν εντατικά στα μοναστήρια της Νότιας Ευρώπης. Για να μην πολυλογώ, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αλθαίας θα σας γιατρέψουν τη φαρυγγίτιδα, τις άφθες αλλά και το δοντάκι σας αν πονέσει ή αν χρειαστεί θα σας κόψουν τον βήχα. Φύλλα, άνθη, ρίζες, το καθένα και μια ξεχωριστή ιδιότητα.

Στον Μεσαίωνα ήταν σπουδαίο συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων και εγώ τείνω να συμφωνήσω γιατί οι χελώνες στον κήπο κάνουν πάρτι με τα νεαρά φυτά πάνω καταπάνω τους…

Η αλθαία είναι πολύ εύκολη στην αναπαραγωγή της, λίγοι σπόροι αρκούν για ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά φυτά. Και αν του χρόνου μαζέψετε τους πρώτους σπόρους από το δικό σας φυτό, ρίξτε τους και στο οικόπεδο του γείτονα ή στο πεζοδρόμιό σας, πείτε ότι τους πήρε ο άνεμος, ότι εσείς ουδεμία ανάμειξη είχατε στο εγχείρημα αυτό πέρα από τον κρυφό πόθο της ομορφιάς και ενός πιο πράσινου κόσμου.

Τα Da-zi-bao Κήπου ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο τους σας χαιρετούν και σας ευχαριστούν για τη χαρά αυτής της επικοινωνίας.

Διατηρώντας χλωρές τις ελπίδες όλων μας, σας εύχομαι καλό καλοκαίρι!