Πόσες φορές έχουμε ακούσει για υποθέσεις παρενόχλησης, κακοποίησης ή και βιασμού από διάσημους άνδρες που αποσιωπούνται ως «δυσφημήσεις» ή «ψευδείς ειδήσεις»; Πολλές. Και τις περισσότερες από αυτές ο θύτης γίνεται θύμα -σύμφωνα με τον ίδιο και όχι μόνο- των γυναικών που καταγγέλλουν τις ενέργειες του.

Η σειρά “Girls”, μια κοινωνική κωμωδία που πραγματεύεται την ζωή τεσσάρων κοριτσιών, έρχεται με ένα επεισόδιο που προβληματίζει. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο επεισόδιο “American Bitch”, η Hannah Horvath (Lena Dunham), μια νεαρή συγγραφέας επισκέπτεται τον Chuck Palmer (Matthew Rhys), έναν γνωστό συγγραφέα που άλλοτε θαύμαζε, για μια συνέντευξη σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός ανησυχητικού αριθμού γυναικών για παρενόχληση και βιασμό.

Το επεισόδιο εξελίσσεται με την κοπέλα να επιχειρεί να ανακαλύψει την αλήθεια και τις προθέσεις του Chuck, με αφορμή ένα άρθρο που έγραψε η ίδια σε μια αφανή φεμινιστική ιστοσελίδα για τις καταγγελίες πολλών φοιτητριών του, τις οποίες φέρεται να ώθησε σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς την συναίνεση τους.


Ωστόσο, ο Chuck φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την εικόνα του παρά για τις «φήμες» (όπως τις αποκαλεί). Προσπαθεί να πείσει την Hannah ότι είναι άλλωστε απλά ένας «καλός τύπος και πατέρας», αδιαφορώντας για τις αρχές του ως άνθρωπος. Διαψεύδει τις κατηγορίες, αμφισβητεί την αξιοπιστία των γυναικών και εκλογικεύει. Κάνει τα πάντα για να «ξεχαστεί» το γεγονός.

https://www.youtube.com/watch?v=CaPNwNzJ9cc

Το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στον επαγγελματικό χώρο και δη από άνδρες με κύρος που θεωρούν ότι έχουν το «δικαίωμα» δεν είναι ασυνήθιστο. Η αδιαφορία τους για την ποιότητα της δουλειάς σου και η επικέντρωση τους σε άλλου είδους χαρακτηριστικά σου τα λέει όλα μέχρι να έρθει η στιγμή της παρενόχλησης να τα επιβεβαιώσει.


Όταν όμως ο θύτης κολακεύει το υποψήφιο θύμα του για την εργασία του και ακούει όλα όσα έχει να του πει, όπως στην περίπτωση της Hannah, τότε δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Η αφελής ή αδύναμη αντίδραση της Hannah όταν στην συνέχεια ο Chuck κάθεται στο κρεβάτι και -έχοντας κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη της- της ζητάει να ξαπλώσει δίπλα του ενώ μετά από λίγο ξεκουμπώνει το παντελόνι του και βγάζει το πέος του, εγείρει ερωτήματα.

«Μα καλά γιατί δεν έφυγε; Γιατί δέχθηκε να ξαπλώσει μαζί του;». Αν όμως οι γυναίκες πρέπει να ζουν θεωρώντας ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται γι’αυτές μόνο για το σεξ και οφείλουν να προβλέπουν την κάθε τους πρόθεση, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να αναρωτηθούν για την συναίνεση, την αυτονομία και την αξιοπρέπεια της κοπέλας, τότε κάτι πάει λάθος.  

Η φύση της εξουσίας που σε αναγκάζει να ζεις με τα «θέλω» του άλλου και τον φόβο ότι πάντα θα είναι δική σου ευθύνη το πως θα αντιμετωπίσεις κάτι για το οποίο δεν ήσουν απολύτως σίγουρος είναι βασικά προβλήματα. 


Πραγματικές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης όπως αυτή της τραγουδίστριας Kesha από τον μάνατζερ της, η καριέρα της οποίας σχεδόν τερματίστηκε όταν η υπόθεση έλαβε νομικές διαστάσεις, και η αντίστοιχη της πορνοστάρ Stoya -και πολλών άλλων συναδέλφων της- που ανάρτησε στο twitter τον βιασμό που υπέστη από τον γνωστό πορνοστάρ James Deen κατά την διάρκεια γυρισμάτων αποδεικνύουν τα παραπάνω.

Το επεισόδιο τελειώνει, δείχνοντας και άλλες γυναίκες που συνάντησαν τον Chuck και πολύ πιθανόν να αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση, κάτι για το οποίο η Hannah δεν ήταν βέβαιη. Και όμως μας έλεγε την αλήθεια. Ο βιασμός θεωρείται συχνά ένα κατασκεύασμα του μυαλού αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από μια πραγματικότητα της κοινωνίας που επιλέγουμε να μην βλέπουμε.