poppies-vase-2001-gerasimos-domenikos-popaganda.gr
Αγγειόσπερμο, μονοκοτυλήδο φυτό η τουλίπα ανήκει στην τάξη Λειριώδη (Liliales) και στην οικογένεια Λειριοειδή (Liliaceae). Στο γένος αυτό υπάγονται 100 περίπου είδη βολβωδών φυτών, τα οποία προέρχονται από  την Ευρώπη, την Δυτική και Κεντρική Ασία αλλά και την Βόρεια Αφρική. Από τα είδη Tulipa gesneriana, Tulipa kaufmanniana, Tulipa fosteriana, Tulipa greigi και άλλα, έχουν προέλθει οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα και οι οποίες ανέρχονται περίπου σε 3000 με τάση κάθε χρόνο να προστίθενται και καινούργιες.

Όταν ο Ελβετός βοτανολόγος Conrad Gesner δημοσίευσε το 1561 το πρώτο βιβλίο για την τουλίπα, το φυτό ξεκίνησε να γίνεται γνωστό και στην Δυτική Ευρώπη, ενώ καλλιεργούνταν πολλά χρόνια πριν στην Τουρκία και την Περσία.

Από το 1600 η καλλιέργεια της τουλίπας είναι ένα από τα κυριότερα έσοδα της  Ολλανδικής οικονομίας. Κάθε χρόνο περίπου 3 δισεκατομμύρια βολβοί τουλίπας παράγονται στην Ολλανδία, από αυτά τα 2/3 εξάγονται και τα υπόλοιπα διατίθενται στην εσωτερική αγορά. Οι περισσότερες από τους βοβλβούς χρησιμοποιούντα για την παραγωγή φυτών σε γλάστρα αλλά και κομμένων λουλουδιών. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βολβών τουλίπας και ακολουθούν η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Είναι άγνωστο από πού κατάγεται το όνομα τουλίπα. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως κατάγεται από το toliban, δηλαδή «το τουρμπάνι»: το κάλυμμα του κεφαλιού που φορούσαν οι άνθρωποι στη μέση ανατολή, το οποίο μοιάζει με τουλίπα.