«Γυναίκες Δημιουργοί στον Κινηματογράφο – Νέο Κύμα»

Ένα αφιέρωμα με επτά ταινίες, που τιμά τις γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου στους τομείς της σκηνοθεσίας, παραγωγής, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, πραγματοποιεί το Hellas Filmbox Berlin 2017. Στην Γερμανία, μία στις πέντε ταινίες είναι από γυναίκες δημιουργούς και τα στατιστικά δεδομένα φαίνονται ακόμη πιο αδύναμα για την Ελλάδα και τις Ελληνίδες συναδέλφους τους. Το φεστιβάλ αποτίει φόρο τιμής σε όλες αυτές τις γυναίκες, δίνοντάς τους ένα βήμα για διάλογο με το γερμανικό κοινό, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες και τον αγώνα τους μέσα στον κινηματογράφο.

«Οι γυναίκες έκαναν κινηματογράφο από το ξεκίνημά του. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν μειονότητα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, έχουν αναμφίβολα διαμορφώσει μέρος της τέχνης του σινεμά, με σταυροφόρους την Τόνια Μαρκετάκη και την Φρίντα Λιάππα, που χάραξαν το δρόμο για τις επόμενες γενιές. Ελπίζοντας πως μια μέρα δεν θα υπάρχει διαχωρισμός του ‘σκηνοθέτη’ από την ‘γυναίκα σκηνοθέτη’, πραγματοποιούμε αυτό το αφιέρωμα στις γυναίκες που αποτελούν μέρος του νέου κύματος του ελληνικού σινεμά. Αξιόλογες φωνές σαν την Αθηνά Τσαγκάρη, την Ελίνα Ψύκου, την Μαργαρίτα Μαντά, την Εύα Στεφανή και νεότερες όπως η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, η Ρηνιώ Δραγασάκη και η Ασημίνα Προέδρου μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των σκηνοθετών που οι ταινίες τους ταξιδεύουν σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Γιρτάζουμε ως Hellas Filmbox Berlin σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου το έργο αυτών των γυναικών». Ραφίκα Σαουίς, Νεφέλη Μυρωδιά, Ίνα Κούτουλα – επιλογή προγράμματος αφιερώματος.

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Παρασκευή, 20.01., 20:15

Λουόμενοι, Έυα Στεφανή

Εις τον Λύκον, Χριστίνα Κουτσοσπύρου

Σάββατο  21.01. 16:00

Η αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά, Ελίνα Ψύκου

Κυριακή, 22.01. 15:45 

The red hulk, Ασημίνα Προέδρου

Dad Leny and Freddy, Ρηνιώ Δραγασάκη

Yellow Fieber, Κωσταντίνα Κοτζαμάνη

Κυριακή, 22:01. 17:45 

Για Πάντα, Μαργαρίτα Μαντά

Από το Γραφείο Τύπου

Sofia Stavrianidou (Γερμανία, Ελλάδα), sofia.stavrianidou@gmail.com

Katharina Hein (Γερμανία), presse@hellasfilmbox.de


Hellas
Filmbox Berlin

18-22 Ιανουαρίου 2017

«DieGriechenkommen» («Έρχονται οι Έλληνες»)

 To Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017. Για το φετινό πρόγραμμα είχαμε 190 αιτήσεις και συνολικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συμπαραγωγές.

Μεγάλη τιμή για το φεστιβάλ είναι η παρουσία του πολυβραβευμένου, διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού, Κώστα Γαβρά, ο οποίος θα βραβευθεί στην Τελετή Έναρξης από την διοργάνωση για την μεγάλη του προσφορά στην Ελλάδα και τον κινηματογράφο. Mια ακόμη ευτυχής συγκυρία για το φεστιβάλ αποτελεί η εξαιρετική  παρουσία στην Έναρξη, του διάσημου Γερμανού ηθοποιού UlrichTukur, παλιού γνώριμου και συνεργάτη του Κώστα Γαβρά στην ταινία «Αμήν» του 2002. Ο ηθοποιός θα προλογίσει για τον βετεράνο σκηνοθέτη και στη συνέχεια θα προβληθεί το «Αμήν», ελάχιστος φόρος τιμής τους δύο παρόντες εκλεκτούς προσκεκλημένους του Filmbox.

Ταινία Λήξης θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα της σεζόν 2015-2016, το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που αποτελεί γερμανική πρεμιέρα. Ο ίδιος θα είναι παρών στην προβολή και έτσι θα έχει την ευκαιρία να τον γνωρίσει από κοντά το γερμανικό κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.