Τον Ιούνιο του 2014 ένας πίνακας με τίτλο «Νυμφαίες» πωλήθηκε για 40 εκατομμύρια σε δημοπρασία του διάσημου οιίκου Sotherby’s. Ο πίνακας απεικόνιζε μερικά νούφαρα σε νερό, κια όλη η σύνθεση υποστηριζόταν από απλά χρώματα και χαλαρούς σχηματισμούς. Ο δημιουργός του πίνακα ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος που μεσουράνησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ονομαζόταν Κλωντ Μονέ. 

claude-monet-paintings-claude-monet-26520056-600-447

Ο Μονέ γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1840 στο Παρίσι και μεγάλωσε στο λιμάνι της Χάβρης όπου η μητέρα του τον ενθάρρυνε να καλλιεργήσει το ταλέντο του στη ζωγραφική. Στα 20 του χρόνια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου γνώρισε σημαντικούς Γάλλους ζωγράφους της εποχής όπως ο Πισαρό και ο Κουρμπέ, ενώ συνέχιζε τις σπουδές του στην Ελβετική ακαδημία. Με μια σύντομη διακοπή (1861-1862) για να υπηρετήσει στον πόλεμο της Αλγερίας, ο Μονέ επιστρέφει στο Παρίσι όπου συνεχίζει τα σποραδικά μαθήματα και διευρύνει τον κύκλο του με τους Ρενουλαρ, Μπαζίγ και Άλφρεντ Σίσλεϊ, καλλιτέχνες με τους οποίους μοιραζόταν τις ίδιες απόψεις για την τέχνη που αργότερα θα μετουσιώνονταν στο ρεύμα του ιμπρεσιονισμού. 

claude-monet
LA2555MON_l

Ενώ τα έργα του αρχίζουν να συμμετέχουν στα περίφημα γαλλικά Σαλόν (εκθέσεις τέχνης) λαμβάνοντας ανάμεικτες κριτικές, ο Μωνέ που στο μεταξύ έχει παντρευτεί την μακροχρόνια αγαπημένη του Καμίλ Ντονσιέ με την οποία είχε ήδη ένα γιο, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ευτυχώς, η τύχη του χαμογέλασε και την επόμενη χρονιά βρήκε χορηγό: ο μαικήνας των τεχνών Louis-Joachim Guadibert πατρονάρει τον νεαρό καλλιτέχνη, επιτρέποντάς του έτσι να συνεχίσει το έργο του απερίσπαστος. Το 1974 θα συμμετέχει στην πρώτη επίσημη έκθεση Ιμπρεσσιονιστών στο Παρίσι με τον πίνακα «Εντύπωση, ανατέλλων ήλιος» (impression) ο οποίος θα δόσει το όνομά του σε ολόκληρο το κίνημα. Παρ΄όλο που οι αρχικές κριτικές ήταν αποθαρρυντικές, οι ιμπρεσσιονιστές συνέχιζαν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία τους, απεικονίζοντας τα τοπία όχι με τους αυστηρούς κανόνες της ρεαλιστικής αναπαράστασης αλλά με τις εντυπώσεις που δημιουργεί στον παρατηρητή το χρώμα και η κίνηση της φύσης. 

(c) The Fitzwilliam Museum; Supplied by The Public Catalogue Foundation

Το 1879 η σύζυγός του πεθαίνει αφήνοντας πίσω της δύο παιδιά και ο Μονέ μετακομίζει λίγο αργότερα στο χωριό Ζιβερνύ, ένα χωριό 65 χλμ από την πρωτεύουσα. Εκεί θα μείνει για τα επόμενα χρόνια ζώντας με την ερωμένη του Άλις και ζωγραφίζοντας τοπία ενώ το έργο του απολαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση και καταξίωση στους καλλιτενχικούς κύκλους. Το 1908 προσβλήθηκε από καταρράκτη και τα επόμενα χρόνια υποβλήθηκε σε επεμβάεις ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Παλεύοντας και με την κατάθλιψη, ο Μονέ πεθαίνει το 1926 σε ηλικία 86 ετών, ως ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος. 

Screen-Shot-2013-07-03-at-9.00.47-AM