Ποιος Ai Wei Wei!Προ καιρού με μια σκούπα o suis generis εικαστικός και performer Άγγελος Σκούρτης ξεβρώμιζε με μια σκούπα την πλατεία Βικτωρίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τύχη που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες.

Αποχωρώντας Αφγανοί και Σύροι τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν. Χτες το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι Πειραιά. Και πραγματοποίησε στην αποβάθρα Ε2, μαζί με την Ερση Κρούσκα και τη Βίλμα Βασιλάκη, τη νέα παρέμβαση-διαμαρτυρία του με ένα σκοινί και λίγα μανταλάκια. «Οι πρόσφυγες στον Πειραιά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Σαν τα μυρμήγκια στοιβαγμένοι μέσα στις αποθήκες. Δεν έχουν ούτε χώρο να απλώσουν τα ρούχα τους, ούτε μανταλάκια, τίποτα», λέει. Είναι ο λόγος που γύρω στις 2 το μεσημέρι πήρε τα ρούχα τους και τα άπλωσε στο σκοινί που συγκρατούσαν με το στόμα τους οι δυο συνεργάτιδές του. «Ηθελα να δηλώσω με τρόπο συμβολικό ότι εγώ με τα δόντια μου γίνομαι η απλώστρα για αυτούς τους ανθρώπους», εξηγεί. Οι πρόσφυγες επευφημούσαν, χειροκροτούσαν, για ένα αβαπάντεχο happening που σκόρπισε στην αποβάθρα γέλια.

Sequence 01.Still002

Ένα πιτσιρικάκι τον πλησίασε και του πρόσφερε τα μπισκοτάκια του. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Σκούρτης και η παρέα του είχαν περιηγηθεί στους κλειστούς χώρους που «συνωστίζονται σαν τα σακιά ανήλικες και παιδιά. Η κατάσταση είναι τραγική στον Πειραιά, δεν έχει αποσυμφοριστεί καθόλου. Είναι πάρα πολύς κόσμος για αυτό το χώρο. Η Ευρώπη των κλειστών συνόρων ξαναγυρνά σε μια ομφαλοσκόπηση δίνοντας βορά στα ακραία πολιτικά μορφώματα που θα μας ταλαιπωρούν τον 21ο αιώνα. Η Ευρώπη, δυστυχώς, δεν μαθαίνει από τα λάθη της».

Sequence 01.Still001

Κατά την «αυτοψία» τού έκαναν θετική εντύπωση οι εθελοντές, κυρίως οι εθελοντές γιατροί, «που δίνουν και την ψυχή τους». Αηδίασε και θύμωσε από την παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών: «Προσπαθούσαν να προβάλουν μόνο μια αρνητική εικόνα. Αναζητούσαν τον καυγά, δεν ασχολιόντουσαν με τους εθελοντές και ό,τι καλό μπορεί να συνέβαινε. Διαγκωνίζονταν μόλις ακουγόταν φωνή για να βιντεοσκοπήσουν και να κάνουν θέμα οποιαδήποτε ένταση. Η δημοσιογραφία, ένα λειτούργημα, έχει καταντήσει αθλιότητα». Η παράσταση-παρέμβαση εντάσσεται στον κύκλο “ΕΣΥ-ΕΙΜΑΙ” , μια συνέχεια της δράσης Ausfegen του Joseph Beuys, που θα έχει προσεχώς συνέχεια στα προσφυγικά «μέτωπα» της χώρας.

Διαβάστε Επίσης- Ο Σκούρτης πήρε τη σκούπα του