Ένα “Κουκούλι” για να διαθέσουν τα προϊόντα που παράγουν ακολουθώντας τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, έφτιαξαν παραγωγοί στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με ευαισθητοποιημένους για τη διατροφή τους, καταναλωτές.

   Νέος αστικός συνεταιρισμός, με την επωνυμία “Κουκούλι” δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη αποτελούμενος από 104 μέλη, εκ των οποίων οι 80 είναι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και λειτουργεί εδώ και περίπου έναν μήνα, το δικό του πρατήριο στην οδό Υψηλάντους 28, στην περιοχή Βούλγαρη.

   “Όσοι παραγωγοί θέλουν να συμμετέχουν, να γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πρώτα μέλη του Συνεταιρισμού, δεν μπορούν απλώς να εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Από την άλλη, όσοι δεν είναι πιστοποιημένοι για βιολογική γεωργία, ελέγχονται από μας, μέσω μια συνεργαζόμενης εταιρίας ότι ακολουθούν τις αρχές της οικολογικής παραγωγής και καλλιέργειας” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένα από τα μέλη του Συνεταιρισμού, ο Τάσος Παπασταφίδας, ο οποίος διατηρεί μια μικρή οικογενειακή αγροικία στο ημιορεινό Μονοπήγαδο και διαθέτει αυγά και κρέας από κότες ελευθέρας βοσκής.

   “Τα κοτόπουλά μας δεν ζουν μόνο 32 μέρες, όπως του ‘συμβατικού’ εμπορίου αλλά πάνω από 3,5 μήνες” λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος γενικότερα στην ποιότητα των προϊόντων που υπάρχουν στα ράφια του πρατηρίου.

   “Αυτή τη στιγμή έχουμε 1300 κωδικούς και αφορούν προϊόντα από παραγωγούς που είναι σχετικά κοντά στην περιοχή μας για να πετύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα και στην μεταφορά της τροφής. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι το λάδι που προέρχεται από την Κρήτη και τα εσπεριδοειδή από την Αρτα” εξηγεί ο κ. Παπασταφίδας.

   Τις μπάρες ενέργειας και τα μείγματα αλατιού με βότανα Περιστεράς Θέρμης επιδεικνύουν, από την πλευρά τους, με περηφάνια, στο πρατήριο, η Θωμαϊς και ο Γιάννης από την ΚΟΙΝΣΕΠ “ΠΕΡΙσυλλογή”.

   “Βιολογική βρώμη, καθαρό ντόπιο σιτάρι, αμύγδαλα και φρούτα εποχής από τα κτήματά μας, ανακατεύονται με μπόλικο μέλι Περιστεράς, λίγη καστανή ακατέργαστη ζάχαρη και αγνό παρθένο ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής και φτιάχνουν τις μπάρες ενέργειας που δεν ψήνονται καθόλου” εξηγούν.

   Μέλημα όλων των παραγωγών είναι να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές αλλά και να προσεγγίσουν τον Συνεταιρισμό, νέα μέλη που δεν είναι παραγωγοί και θέλουν να εμπλακούν στη διαδικασία διάθεσης υγιεινής τροφής, απαλλαγμένης από χημικά πρόσθετα, προωθώντας την κουλτούρα της οικολογίας.

   “Θέλουμε να εμπλέξουμε περισσότερους καταναλωτές για να αφήσουμε απερίσπαστους τους παραγωγούς στα χωράφια τους, να δώσουμε δηλαδή να καταλάβει ο κόσμος, ότι παραγωγοί και καταναλωτές, είμαστε εταίροι στη διαδικασία για την τροφή μας” τονίζει, από την πλευρά του, ο Θάνος Γεωργιλάς από το “Κουκούλι”. Άλλωστε, στις αρχές του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται και το γεγονός πως “η επίτευξη της διατροφικής κυριαρχίας, η ελεύθερη από αγροχημικά φάρμακα και λιπάσματα γεωργία και η διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και σπόρων, αφορά εξίσου και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και μόνο μέσα από την συνεργασία της πόλης με την ύπαιθρο θα οδηγηθούμε σε μια οικολογικού χαρακτήρα γεωργία”.

   Να σημειωθεί πάντως ότι για τους ενδιαφερόμενους, το “Κουκούλι” προσφέρει και …delivery προϊόντων δύο φορές την εβδομάδα, συμπληρώνοντας τη φόρμα παραγγελίας που υπάρχει στην ιστοσελίδα του.