Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
NEWS
30.11.2020

«Έλλην», «Ρωμηός», «Γραικός»: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες στο διεθνές συνέδριο του ΕΚΠΑ για τα 180 χρόνια λειτουργίας

Θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου.

Διεθνές συνέδριο με θέμα: «”Ελλην”, “Ρωμηός”, “Γραικός”: Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες», διοργανώνει το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του.

Τo συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει μια σειρά από ευρείες θεματικές που επικεντρώνονται στο περιεχόμενο και στις έννοιες που προσέλαβαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές όροι που σήμερα παραπέμπουν στη συλλογικότητα των Ελλήνων. ‘Αλλωστε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, «τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένας ζωηρός αναστοχασμός σε ζητήματα ταυτοτήτων, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς και της δημόσιας ιστορίας στην Ελλάδα και διεθνώς», κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η σχετική έρευνα να συμβάλει σε νέες κριτικές προσεγγίσεις, διευρύνοντας τον προβληματισμό μας αναφορικά με τις ιστορικές διαδρομές των εννοιών που χρησιμοποιήθηκαν ως συλλογικοί προσδιορισμοί.

Έτσι, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 45 ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίες αφορούν παραδείγματα από διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες και κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα. Από τον αρχαιοελληνικό κόσμο μέχρι τον 19o αιώνα και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους, στόχος είναι να αναδειχθούν οι σύνθετες διεργασίες συγκρότησης των συλλογικών προσδιορισμών και τη χρήση τους στα εκάστοτε ιστορικά συμφραζόμενα και στην ιστορική έρευνα.

Το συνέδριο, που αποτελεί και την κεντρική επιστημονική εκδήλωση του επετειακού εορτασμού κατά τον Ιανουάριο του 2017, θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος», στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, από τις 19 έως και τις 21 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα και οι περιλήψεις του συνεδρίου είναι αναρτημένα εδώ.

© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.