Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής ακύρωσε ένα επερχόμενο φιλικό αγώνα με το Ισραήλ, αναφέρουν πηγές της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Συγκεκριμένα, ο αθλητικός ιστότοπος Minutouno ανέφερε την Τρίτη ότι το παιχνίδι του Σαββάτου στην Ιερουσαλήμ έχει «ανασταλεί» μετά την «κλιμάκωση της βίας, των απειλών και της κριτικής» που απευθύνεται στον καπετάνιο «Λέοντα» Μέσι.

Ο αγώνας των δύο ομάδων θα διεξαγόταν στο Teddy Stadium της Ιερουσαλήμ στις 9 Ιουνίου, το οποίο είναι χτισμένο σε γη που κάποτε ήταν παλαιστινιακό χωριό που καταστράφηκε το 1948.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, υπό το πρίσμα αυτής της τελευταίας εξέλιξης, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα μιλήσει τηλεφωνικά στον Αργεντινό ομόλογό του, Μαουρίσιο Μακρή.

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στην Αργεντινή, Abdel Wahed, είχε εκφράσει την αντίθεσή του προς τους φιλικούς αγώνες με το Ισραήλ.

“Αυτός ο αγώνας θα είναι παρόμοιος με εμάς να γιορτάζουμε … την κατοχή του Μαλβίνου”, δήλωσε στο Radio Coperativa την Τρίτη, αναφερόμενος στις Νήσους Φώκλαντ.

Ο Abdel Wahed δήλωσε ότι ο αγώνας ήταν μέρος των εορτασμών της 70ης επετείου του Ισραήλ από την ίδρυσή του το 1948, αφού εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν βίαια από τα χωριά και τα εδάφη τους από τους σιωνιστές παραστρατιωτικούς.

“Για μας είναι απαράδεκτο να κρατάμε αυτό το παιχνίδι στην Ιερουσαλήμ επειδή είναι κατεχόμενο έδαφος και είναι οδυνηρό να δούμε ότι η ομάδα που έχει την αγάπη και την υποστήριξη πολλών Παλαιστινίων και αραβικών πολιτών υποστηρίζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου” αυτός είπε.

“Δεν υπάρχει τίποτα «φιλικό» για τη στρατιωτική κατοχή και το απαρτχάιντ», δήλωσε το κίνημα BDS, το οποίο απαιτεί τον τερματισμό της κατοχής της Παλαιστίνης, το δικαίωμα επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τα ίσα δικαιώματα για τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.

“Μην παίζετε το Ισραήλ μέχρι να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων”.

Το BDS επέκρινε το προσκήνιο ως «πολιτικό» και κατηγόρησε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι το χρησιμοποίησαν για να καλύψουν τις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων «εκτός και εκτός του πεδίου».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Mohammed Khalil, έστειλε ένα μήνυμα προς τον αγαπημένο Αργεντίνο Lionel Messi.

“Καλώ την ομάδα της Αργεντινής και ιδιαίτερα τον καπετάνιο Λιονέλ Μέσι – επειδή είναι πολύ δημοφιλής στην Παλαιστίνη, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας – για να σταθεί σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους και να μποϊκοτάρει το προγραμματισμένο παιχνίδι με το Ισραήλ που καταλαμβάνει τη γη μας” δήλωσε.