Η πρωτοβουλία του Manifesto με την οποία «παραιτείται από το ελληνικό χρέος που του αναλογεί».

Η πρωτοβουλία του Manifesto με την οποία «παραιτείται από το ελληνικό χρέος που του αναλογεί».

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Αυτός είναι ο τίτλος του editorial της αριστερής εφημερίδας Il Manifesto, το οποίο πήρε την περασμένη Πέμπτη, μαζί με την πολιτικό Λουτσάνα Καστελίνα, μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, με τίτλο Io rinuncio al mio debito greco («Εγώ παραιτούμαι από το μερίδιο μου στο ελληνικό χρέος»). Πρόκειται για μία κίνηση στήριξης προς τη διαπραγματευτική προσπάθεια της Ελλάδας, την οποία στηρίζει και το κόμμα L’altra Europa con Tsipras («Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα»). Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές από τις επιστολές που έστειλαν στο Manifesto Ιταλοί πολίτες, με σκοπό να «παραιτηθούν από το μερίδιό τους στο χρέος» και να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους Έλληνες.

Στο κείμενο της πρωτοβουλίας (βλ. παραπάνω), το Manifesto σημειώνει:«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διώξει την Ελλάδα. Η αιτία: δεν θέλει να κάνει δεκτό το αίτημα της Αθήνας για αναβολή της αποπληρωμής του χρέους. Η Ιταλία συμμετέχει στις πιστώσεις προς την Ελλάδα με 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Εμείς κάνουμε την αρχή, υποστηρίζοντας ότι – εκτός από σειρά επιφυλάξεων σχετικά με την νομιμότητά του – αποφασίζουμε να παραιτηθούμε από κάθε διεκδίκηση του ποσού αυτού, τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος, χωρίς ως απότοκο να αντιμετωπίζει κακουχίες  η πλειονότητα των πολιτών της και χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα -ποιος ξέρει για ακόμη πόσο καιρό- η οικονομία της. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν έναν ενήλικα που στερήθηκε την παιδική του ηλικία. Από τον οποίο εκλάπησαν, δηλαδή, η μνήμη και οι λέξεις του».

Το πρόβλημα, ωστόσο, το οποίο φαίνεται να προκύπτει είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρώπη που θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Είναι αυτό το νέο στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια και προκαλεί ανησυχία, Τομάζο Ντι Φραντσέσκο.

Η Popaganda επικοινώνησε με το Manisfesto και τον αρχισυντάκτη Τομάζο Nτι Φραντσέσκο, που μας μίλησε για την πρωτοβουλία που πήρε η εφημερίδα για να στηρίξει την Ελλάδα: Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία καθώς βλέπαμε την επιβράδυνση στις διαπραγματεύσεις και την απομόνωση της Ελλάδας στο κρισιμότερο χρονικό σημείο των διαβουλεύσεων. Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις και διαφωνίες στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία πρόταση προς τους δανειστές, η οποία προκάλεσε συζητήσεις με τα μέτρα που προέβλεπε κατά των επιχειρήσεων με μεγάλα κέρδη. Η Ευρώπη απομόνωσε για αυτό το λόγο την Ελλάδα και εμείς θέλαμε να αντιδράσουμε σε αυτή την κίνηση, μέσω μίας πρωτοβουλίας στην οποία θα συμμετείχε ο λαός της Ιταλίας. Έτσι ζητήσαμε από τους Ιταλούς πολίτες να αρνηθούν το μερίδιο του χρέους που τους αναλογεί. Η Ελλάδα χρωστάει στην Ιταλία περί τα 40 δις ευρώ. Έτσι, θέλουμε ως πολίτες να δώσουμε τη δική μας, διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, μία θεώρηση που βρίσκεται μακριά από την προσπάθεια του ΔΝΤ να στραγγαλίσει οικονομικά την Ελλάδα.

Ο Ντι Φραντσέσκο μας μίλησε και για τα συμπεράσματα που μπορούν να αντλήσει η ιταλική κοινή γνώμη από την ελληνική κρίση: Πρέπει, πρώτον, να καταλάβουμε ως Ιταλοί ότι πίσω από την κρίση της Ελλάδας υπάρχει η κρίση της Ιταλίας. Τα προβλήματα είναι κοινά: δημόσιο χρέος, έλλειψη ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι δυσκολίες στην πραγματική οικονομία. Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι προβλήματα που μας αφορούν. Δυστυχώς, ωστόσο, τα ιταλικά ΜΜΕ παραπληροφορούν τον κόσμο και έτσι κυριαρχεί σε πολλούς εδώ ένα αίσθημα εγωισμού. Δεύτερον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι γίνεται μία προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κυβέρνησης – η οποία εξελέγη δημοκρατικά – από τους πιστωτές, και κυρίως τη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να διαμορφώσει μία νέα πολιτική που επιθυμεί παρέμβαση του κράτους με σκοπό την έξοδο της χώρας και της κοινωνίας από την κρίση.  Στον αντίποδα, οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα έναν διεθνή πιστωτικό έλεγχο και μία σειρά από νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Ρέντσι απέχει έτη φωτός από τον Τσίπρα. Πολιτικά είναι σε άλλον πλανήτη, Τομάζο Ντι Φραντσέσκο.

Παρά τις πιέσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών ή να προτιμήσει τη ρήξη; Ο Τομάζο Ντι Φραντσέσκο απαντάει πως ο Τσίπρας πρέπει να προσπαθήσει να επιβάλει τις προτάσεις που κατέθεσε στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το πρόβλημα, ωστόσο, το οποίο φαίνεται να προκύπτει είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρώπη που θέλουν να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Είναι αυτό το νέο στοιχείο που έρχεται στην επιφάνεια και προκαλεί ανησυχία

Ρωτήσαμε τον Τομάζο Ντι Φραντσέσκο για το αν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και ηγείται του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, του κεντροαριστερού κόμματος που προέκυψε από τη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. Θέλοντας να τονίσει το δεξιόστροφο χαρακτήρα των πολιτικών Ρέντσι, ο αρχισυντάκτης του Manifesto αναφέρει: Ο Ρέντσι απέχει έτη φωτός από τον Τσίπρα. Πολιτικά είναι σε άλλον πλανήτη.

Όσον αφορά το χαρακτήρα της ΕΕ και τη δυνατότητα μεταρρύθμισης της Ένωσης προς το«αριστερότερο», ο Ντι Φραντσέσκο μας είπε πως είναι πεπεισμένος ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Το πιο σημαντικό είναι οι αγώνες που δίνονται από κινήματα, τις κινήσεις και τις κυβερνήσεις – όπως εκείνη του Αλέξη Τσίπρα – να μην είναι απομονωμένη από την κοινή γνώμη. Υπάρχουν σήμερα πολλές εξελίξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι, όπως η άνοδος του Podemos στην Ισπανία. Πρόκειται για μία εξέλιξη πολύ σημαντική, όπως και αυτή στην Τουρκία που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Αυτά τα δεδομένα διαρρηγνύουν το πλαίσιο απομόνωσης στο οποίοι δίνονταν μέχρι σήμερα οι αγώνες. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην προσπάθεια απομόνωσης αυτών των πρωτοβουλιών, καθώς μόνο έτσι θα φέρουν αποτέλεσμα. Εκεί οφείλεται άλλωστε και το γεγονός ότι κάποιοι εμφανίζονται πολύ αντίθετοι στην πολιτική γραμμή του Τσίπρα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι εκείνο του Ραχόι, ο οποίος θέλει πάση θυσία να μην περάσει η πολιτική του Τσίπρα, καθώς αυτό θα οδηγούσε στην καθιέρωση του ισπανικού Podemos.

Δείτε εδώ μερικές από τις επιστολές με τις οποίες Ιταλοί πολίτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό και «παραιτούνται» από το χρέος τους προς την Ελλάδα.