aris2

Η ιστορία με τις προφυλακίσεις των στελεχών της ΧΑ φαίνεται να αποφέρει δημοσκοπικούς καρπούς για τους νεοναζί με τα ποσοστά τους να είναι σταθερά και ίσως αυξημένα. Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο; Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με νομικά μέσα. Είναι οικονομικό και πολιτικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Παράλληλα όμως κάθε φασισμός είναι και μια χαμένη επανάσταση και για όσο διάστημα η Αριστερά δεν αναλαμβάνει τις ιστορικές της ευθύνες θα συνεχίσουμε να έχουμε ακροδεξιά μορφώματα να πλασάρονται σαν αντισυστημικά κόμματα.

Ουκρανία. Όπου υπάρχουν φωτιές και συγκρούσεις με την αστυνομία τελικά δεν είναι πάντα από “άπλυτους” ταραχοποιούς της αριστεράς αλλά από τύπους με ναζιστικά περιβραχιόνια. Που πήγε στραβά η υπόθεση και έχουμε μια χώρα ένα βήμα πριν τον εμφύλιο; Η περίπτωση της Ουκρανίας είναι πολύ σύνθετη για να την αναλύσουμε σε μια συνέντευξη καθώς έχει γεωπολιτικά αλλά και οικονομικά χαρακτηριστικά (φαντάζομαι θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε στο Rock Against Fascism με τους ομιλητές μας, τον Π. Παπακωνσταντίνου, τον Λ. Βατικιώτη και τον Ι. Χανδρινό). Προς το παρόν από όλη την υπόθεση συγκρατώ ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν είχαν το παραμικρό  πρόβλημα να συνεργαστούν με ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, όπως το Svoboda, που εκφράζει ακραίο αντισημιτισμό και έχει άμεσες αναφορές στη ναζιστική Γερμανία. Επίσης οι φιλελεύθεροι σχολιαστές στη χώρα μας, που υστερίαζαν ακόμη και για το γιαούρτωμα ενός πολιτικού, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χειροκροτήσουν τις μολότοφ και τους  εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων στο Κίεβο. Η βία της φασίζουσας δεξιάς προφανώς δεν τους ενοχλεί. Όλα αυτά όμως μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας και στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιστρέφει ο φασισμός στην Ευρώπη; Δεν είχε ξεμπερδέψει η Ευρώπη με τα αυτά τα φαντάσματα; Προς το παρόν επιστρέφει ένας «μεταμοντέρνος» φασισμός τύπου Λεπέν στη Γαλλία και Φίνι στην Ιταλία. Ή αν προτιμάτε ένας «πιο σοβαρός» φασισμός. Ο φασισμός με την παραδοσιακή έννοια, ο οποίος περιλαμβάνει δηλαδή και χαρακτηριστικά μαζικού κινήματος, δεν είναι ακόμη στο τραπέζι. Η Ελλάδα όμως παρουσιάζει και τέτοιες τάσεις. Και άλλωστε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα δεν μένει ποτέ στην Ελλάδα.

Χιλιάδες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε διάστημα δύο ετών, πολύ αίμα, νεκρούς από την μια. Από την άλλη συλλήψεις στελεχών, απονομή δικαιοσύνης, ΕΔΕ, άρσεις ασυλίας, φυλακές. Τελικά ποιοι είναι όλοι αυτοί που τα βάζουν με τον φασισμό;  Τον φασισμό τον πολέμησε ιστορικά η Αριστερά (με την ευρεία έννοια του όρου). Δεν μπορώ τώρα να θεωρώ σαν αντιφασίστες τους δικαστές που τόσα χρόνια δεν είχαν καταδικάσει ούτε έναν νεοναζί για ρατσιστικά εγκλήματα, την αστυνομία που συνεργαζόταν μαζί τους και τα κανάλια που εξέθρεψαν το κτήνος. Αυτοί απλώς κάνουν μικρές διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική τους.

«Επειδή φασισμός δεν είναι μόνο η συμμορία της Χρυσής Αυγής αλλά και οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και οι εκδότες που την εξέθρεψαν» γράφετε στο σαϊτ σας. Τι είναι τελικά ο φασισμός, εμφανίζεται μόνο με σβάστικα;  Εκτός από τις εικόνες στην τηλεόραση, που βλέπετε εσείς τον φασισμό την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα; Ο φασισμός είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας Άπτον Σίνκλερ είναι ο καπιταλισμός αν τους προσθέσεις και λίγο φόνο. Φασισμός είναι η διαπόμπευση των οροθετικών από τον Λοβέρδο και τον Χρυσοχοϊδη. Φασισμός είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου οι μετανάστες δεν φυλακίζονται για αυτό που έκαναν αλλά γι’ αυτό που είναι. Φασισμός είναι ένα σύστημα υγείας το οποίο λειτουργεί όλο και περισσότερο με κριτήρια κερδοφορίας. Μην ξεχνάτε ότι και στη ναζιστική Γερμανία η ευγονική αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, και ως ένα μέσο για τον περιορισμό του κόστους περίθαλψης. Αυτούς τους καθημερινούς φασισμούς δεν τους έφερε καμία Χρυσή Αυγή αλλά η λεγόμενη κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά – δηλαδή το λεγόμενο ακραίο κέντρο.

Το ροκ “σκοτώνει” τον φασισμό; Αναμφισβήτητα. Αλλά τον φασισμό τον σκοτώνει και η φολκ (You fascists bound to lose τραγουδούσε ο Γούντι Γκάθρι) και η πανκ (Nazi punks-Fuck Off που έλεγαν και οι Dead Kennedys) αλλά και σχήματα με ευρύτερες αναφορές (Give the fascist man a gunshot, τραγουδούσαν οι Chumbawamba). Για αυτό και στο Rock Against Fascism καλέσαμε διαφορετικά αλλά πάντα αγαπημένα συγκροτήματα όπως τους Last Drive, τον Σπύρο Γραμμένο, τους Burger Project, τους Illegal Operation, τους Ducky Boyz, τους 700 Machines, τους Three Way Plane, τους Quilombo.

Ποια είναι το καλύτερα όπλα ενάντια στον φασισμό; Μια μεγάλη συγκέντρωση για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ένα βιβλίο και ένα δυνατό ηχοσύστημα.

Gagarin 205, Λιοσίων 205, 2114112500
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

Η εκδήλωση ξεκινά στις 18:00 με συζήτηση με τίτλο «Από τον εξτρεμισμό του κέντρου στο φασισμό». Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, και ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης. // Ο Άρης Χατζηστεφάνου θα παρουσιάσει αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. και τα σχέδια των δημιουργών για την παράλληλη μετάδοση του ντοκιμαντέρ σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. // Από τις 20:00 τη σκηνή καταλαμβάνουν ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο Μπαλούρδος (a.k.a. Τσολιάς) της Ελληνοφρένειας, που θα μας οδηγήσουν στη μεγάλη συναυλία της ημέρας με τους Last Drive, τον Σπύρο Γραμμένο, τους Burger Project, τους Illegal Operation, τους Ducky Boyz, τους 700 Machines, τους Three Way Plane, τους Quilombo κ.ά.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.

http://youtu.be/DUJakVjHUTk

1 2