ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ / Η επιλογή του Λάκη Παπαστάθη:

Γιώργος Σκεύας

Νέοι Σκεύας

Συνδυάζει παιδεία, πνευματικότητα και ταλέντο και έχει διαμορφώσει ήδη το προσωπικό αφηγηματικό του στυλ. Είναι έτοιμος για το επόμενο έργο. Εδώ και τρία χρόνια παίζεται το ντοκιμαντέρ του για τον Μητρόπουλο. Πρόκειται για ένα μνημείο για τον καλλιτέχνη καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει κινούμενα στοιχεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο τα οποία συνέθεσε σαν θεατρικό έργο. Ο Λευτέρης Βογιατζής πρωταγωνιστεί και μέσα σε ένα χώρο απροσδιόριστο φαντάζεται τον Μητρόπουλο και ταυτίζεται μαζί του. Είναι ένα αριστούργημα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Επίσης, στην εκπομπή μας “Παρασκήνιο” όπου η πνευματικότητα και η παιδεία είναι απαραίτητα στοιχεία έχει δημιουργήσει μοναδικά φιλμ για τον Νίκο Σκαλκώτα,  τον Λευτέρη Βογιατζή, τη Μαρία Βοναπάρτη, τον Δημήτρη Δημητριαδη, τη μοναδική σκηνογράφο και ενδυματολόγο Χλόη Ομπολένσκι και τον Χατζιδάκι και το Τρίτο Πρόγραμμα. Παράλληλα με όλα αυτά υπάρχει ένα πάθος για την τέχνη και είμαι σίγουρος ότι θα βρει την έμπνευσή του. (Ο Γιώργος Σκεύας είναι ο σκηνοθέτης της βιογραφικής ταινίας “Γυμνά Χέρια” για τον κορυφαίο έλληνα μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Δημήτρη Μητρόπουλο. Εργάζεται στην τηλεοπτική εκπομπή “Παρασκήνιο” και στο θέατρο ήταν στενός συνεργάτης του Λευτέρη Βογιατζή.)

* Ο Λάκης Παπαστάθης είναι σκηνοθέτης (Τον καιρό των Ελλήνων-Θεόφιλος-Ταξίδι στη Μυτιλήνη) και δημιουργός της πολιτιστικής τηλεοπτικής σειράς “Παρασκήνιο”

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / Στην Κατερίνα Ευαγγελάκου αρέσουν δύο σκηνοθέτες:

Ελίνα Ψύκου

Νέοι psikou1

Η Ελίνα είναι μονομάχος.  Μια νέα γυναίκα ήρεμη, δυνατή και ταλαντούχα που κατάλαβε νωρίς ότι κανείς δεν της χρωστάει τίποτε. Την θαυμάζω γι αυτό.  Την θαυμάζω επίσης γιατί βρήκε τρόπους όχι απλώς να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες αλλά να συνάψει συμμαχίες με άλλα ταλαντούχα και πεισματάρικα άτομα και να ιδρύσει μια μικρή εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών τη στιγμή που σταμάτησαν οι κρατικές επιχορηγήσεις, τη στιγμή που μεγάλες εταιρείες & οργανισμοί κατεβάζουν τα ρολά μη βρίσκοντας τρόπους να ελιχθούν, να επιβιώσουν πόσο μάλλον να δημιουργήσουν έργα τέχνης.  Τέλος τη θαυμάζω γιατί έκανε μια θαυμάσια ταινία όντας μητέρα ενός μικρού παιδιού.(Η Ελίνα Ψύκου γεννήθηκε το 1977. Η πρώτη ταινία της,  «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» προβάλεται αυτές τις ημέρες στους κινηματογράφους.Φέτος ψηφίστηκε στους «10 Euro Directors to Watch» από τους κριτικούς του περιοδικού  Variety.)

 Γιώργος Ζώης

Νέοι zois2

Είμαι θαυμάστρια του Γιώργου από την πρώτη του ταινία μικρού μήκους Casus belli. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο άτομο και δημιουργό, ο οποίος σκέφτεται πολύ και επεξεργάζεται με τους δικούς του μηχανισμούς τα γεγονότα πριν τα κινηματογραφήσει. Ανήκει στη νέα γενιά που χρειάζεται στο ελληνικό σινεμά όχι μόνο για να γίνει γνωστό στο εξωτερικό, αλλά και για να φέρει ξανά τον έλληνα θεατή στις κινηματογραφικές αίθουσες. (Ο Γιώργος Ζώης γεννήθηκε το 1982. Έχει τελειώσει τη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Μετσόβιου Πανεπιστημίου, έχει κάνει τη διπλωματική του στην Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει σπουδάσει Πυρηνική Φυσική στον Δημόκριτο.Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε με την ταινία μικρού μήκους Casus Belli, με την οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας  2009 , ενώ στο ίδιο φεστιβάλ δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο «European Film Awards 2012» για την επίσης μικρού μήκους ταινία του “Τίτλοι τέλους”.)

*Η Κατερίνα Ευαγγελάκου είναι σκηνοθέτης (Ιαγουάρος-Θα το μετανιώσεις-Ωρες Κοινής Ησυχίας).Ήταν, μέχρι τον Οκτώβριο, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Στην επόμενη σελίδα , επιλογές για το θέατρο από το Θοδωρή Γκόνη και το Δημήτρη Μαυρίκιο