Categories: ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Kodi Smit-McPhee ετοιμάζεται για το πρώτο του Όσκαρ(;)

Αέρινος, εύθραυστος, διάφανος, παράξενος, απόμακρος, outsider, είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί κατά καιρούς στον Kodi Smit-McPhee. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ψιλόλιγνο παρουσιαστικό του, τη χλωμή επιδερμίδα του και το σπάνια γελαστό πρόσωπό του αλλά και στην επιλογή τους σε ρόλους που έχουν πάντα κάτι το περιθωριακό. 

Γεννημένος στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας το 1996, μεγάλωσε σε μία οικογένεια με δύο ακόμη ηθοποιούς, τον πατέρα του Andy (ο οποίος ήταν και επαγγελματίας παλαιστής) και τη μεγαλύτερη αδερφή του Sianoa που είναι και τραγουδίστρια. Κάτι σε αυτό το επάγγελμα τράβηξε και τον ίδιο, ο οποίος βρέθηκε να παίζει στην ταινία “Romulus, My Father” σε ηλικία 10 χρονών και μάλιστα κέρδισε γι’ αυτόν του τον ρόλο το πρώτο του βραβείο AFI (γνωστά ως AACTA Awards αντίστοιχα με τα Όσκαρ, στην Αυστραλία), ως καλύτερος νέος ηθοποιός. 

Ακολούθησαν και άλλα φιλμ όπως το “The Road”, στο οποίο έκανε τον γιο του Viggo Mortensen (και κέρδισε το Critic’s Choice Award πάλι ως νέος ηθοποιός), το “A Birder’s Guide to Everything”, το Let Me In” και αρκετές ακόμη ανεξάρτητες παραγωγές που ξεχώρισαν σε φεστιβάλ όπως το Tribeca και το Sundance. Ακόμα και στα blockbuster φιλμ, “X-Men: Apocalypse, Dark Phoenix” και “Deadpool 2″, είχε τον ρόλο του νεαρού Nightcrawler, ενός ήρωα που ο δημιουργός του, Dave Cockrum, αρχικά τον είχε εντάξει σε μία ομάδα με το όνομα The Outsiders (όχι τη γνωστή εκδοχή της DC Comics, μια προγενέστερη). Έχει εμφανιστεί και στις σειρές “Interrogation” και “Gallipoli”.

Στη μέχρι τώρα πορεία του έχει κερδίσει αρκετές υποψηφιότητες για διαφορετικούς ρόλους και αυτό είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Ο ρόλος όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό στο ευρύ κοινό και του χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα και την υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου, είναι αυτός του Peter στο έργο “The Power of the Dog” (Η Εξουσία του Σκύλου) της Jane Campion. Στην ταινία που διαδραματίζεται σε ένα ράντσο της Μοντάνα το 1925, υποδύεται τον ντελικάτο γιο της Rose (Kirsten Dunst), που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον γεμάτο ανδρικά ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια εις βάρος του, τα οποία προέρχονται κυρίως από τον άξεστο Phil (Benedict Cumberbatch). Ο ευαίσθητος Peter που του αρέσει να φτιάχνει μπουκέτα και παρατηρεί τα πάντα με ένα ανέκφραστο βλέμμα που κάνει την τρίχα να σηκώνεται, είναι ένας ήρωας με τον οποίο ο Kodi ταυτίζεται αρκετά. «Ήθελα να υποδυθώ τον Peter γιατί μου έδωσε μια ευκαιρία να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου και να κατανοήσω, όπως κατανοεί και αυτός, όσα δεν είναι αποδεκτά στην κοινωνία και τα έχω βιώσει και ο ίδιος. Μου έμαθε ότι δεν είναι απαραίτητο όλοι μας να χωράμε σε ένα κουτί, ότι είναι οκέι και μπορούμε να έχουμε αυτοπεποίθηση με αυτό», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

Ο Kodi στα 16 του χρόνια χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη δυσκολία. Διαγνώστηκε με αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, μια εκφυλιστική μορφή αρθρίτιδας που προκαλεί τη σύντηξη των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και απώλεια όρασης. Εξαιτίας αυτής της πάθησης, είναι τυφλός από το αριστερό του μάτι. Ο τρόπος που κινείται και περπατάει, είναι στητός και εκλεπτυσμένος, κάτι που διακρίνει κανείς έντονα στη σκηνή της ταινίας “The Power of the Dog”, όπου ο Peter περνάει ανάμεσα από τους μάτσο καουμπόηδες οι οποίοι του κάνουν λεκτική επίθεση και τον περικυκλώνουν με τα άλογα. Ο ίδιος το ονομάζει «το περπάτημα της γάτας». Ανάμεσα στα κοινά που βρίσκει με τον ήρωά του είναι η θηλυπρέπεια: «Είμαι ένας πολύ θηλυπρεπής άνδρας, αυτό είναι κάτι που “αγκαλιάζω” με αυτοπεποίθηση στη ζωή μου. Πιστεύω ότι μου ανοίγει τον δρόμο στην πιο καλλιτεχνική πλευρά μου και στη δημιουργικότητα».

Μιλώντας για την εμπειρία των γυρισμάτων δίπλα στον Cumberbatch, ο οποίος ακολούθησε πιστά το method acting και δεν βγήκε καθόλου από τον ρόλο του καθ’όλη τη διάρκειά τους, ο Kodi είπε ότι αυτό τον βοήθησε πολύ. «Ο Phil είναι τόσο εχθρικός που μόνο από την παρουσία του το νιώθεις. Αυτή είναι η μέθοδος του Benedict, ο οποίος σαν άνθρωπος είναι ένας γλυκός, απολογητικός Άγγλος και δεν θα μπορούσε να είναι παρών στο σετ. Χρειαζόμασταν μόνο τον Phil εκεί. Κάποιες φορές μπορεί να του ξέφευγε ένα γελάκι, αλλά αμέσως επέστρεφε στον ρόλο του. Τον πραγματικό του εαυτό τον γνώρισα τις δύο εβδομάδες που κάναμε πρόβες, όπως και εκείνος γνώρισε τον Kodi». 

Όπως και ο Timothée Chalamet, έτσι και ο Kodi έχει αγάπη για τη μόδα κάνοντας πολλές φορές εκκεντρικές επιλογές, πολύ εντυπωσιακές. Με τη σύντροφό του, Rebecca Philippiu είναι μαζί από το 2014 και οι καρδούλες μεταξύ τους πάνε σύννεφο στο Instagram. Έχει ακόμη τέσσερα αδέρφια από τις σχέσεις που έκανε ο πατέρας του αφότου χώρισε με τη μητέρα του και το σπίτι του στο Λος Άντζελες βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα Universal Studios. Στο Netflix αυτή την περίοδο υπάρχει η ταινία “Dolemite is My Name” με πρωταγωνιστή τον Eddie Murphy, στην οποία έχει έναν μικρό ρόλο, ενώ το καλοκαίρι του ‘22 θα τον δούμε στην ταινία Elvis” του Baz Luhrmann να υποδύεται τον Αμερικανό μουσικό Jimmie Rodgers. Μέχρι τότε, προσωπικά εύχομαι να τον δω να κρατάει το χρυσό αγαλματίδιο στην 94η τελετή των Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ.

Το “The Power of the Dog” είναι υποψήφιο σε 12 κατηγορίες και ίσως η μία από τις νίκες του να ανήκει στον Kodi.

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά