ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Προς μισθολογική συμφωνία κινούνται η κυβέρνηση και τα συνδικάτα υγειονομικών

Οι εργαζόμενοι στις βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία για το μισθολογικό ζήτημα, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα «I» –μια σημαντική εξέλιξη ύστερα από μήνες απεργιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος στους μήνες απεργιών μεταξύ των νοσηλευτών και των εργαζομένων στα ασθενοφόρα. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν από την όποια συμφωνία καλύπτονται και άλλοι εργαζόμενοι του NHS όπως οι εκπαιδευόμενοι γιατροί και οι μαίες, που επίσης είχαν κατέβει σε απεργία.

Το δημοσίευμα έρχεται σε συνέχεια αισιόδοξων δηλώσεων από τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ νωρίτερα σήμερα.

Η πρόταση περιλαμβάνει ένα εφάπαξ ποσό για το τρέχον οικονομικό έτος και αναθεωρημένη μισθολογική προσφορά για το 2023-24, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί μια προσωρινή συμφωνία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η όποια πρόταση θα πρέπει να πάλι να τεθεί προς ψήφιση μεταξύ των μελών των συνδικάτων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, ο οποίος έχει δεχθεί πιέσεις λόγω των κινητοποιήσεων από νοσηλευτές, γιατρούς και εργαζομένους στα ασθενοφόρα που ζητούν υψηλότερους μισθούς για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του πληθωρισμού.

Τον Φεβρουάριο, οι νοσηλευτές στην Αγγλία σταμάτησαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για να ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες με την κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους στα ασθενοφόρα επίσης ανέστειλαν σχεδιαζόμενες απεργίες αφού συμφώνησαν σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters για σχόλιο, ενώ συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε διαφορετικούς κλάδους του εθνικού συστήματος υγείας δεν επιβεβαίωσαν τη συμφωνία.

Πριν τις αναφορές περί συμφωνίας, το Unite δήλωσε ότι σήμερα αναμένει σημαντικές κινήσεις. Το συνδικάτο Unison, που ερωτήθηκε για το δημοσίευμα, απάντησε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Ο Χαντ, του οποίου η παρουσίαση για τον κρατικό προϋπολογισμό χθες συνέπεσε με την απεργιακή κινητοποίηση μισού εκατομμυρίου Βρετανών, εμφανίστηκε αισιόδοξος νωρίτερα σήμερα όταν ρωτήθηκε εάν επίκειται συμφωνία με το προσωπικό του NHS. «Το ελπίζω…έχουμε συζητήσει με πολύ παραγωγικό τρόπο με τα συνδικάτα και άρα ελπίζω για το καλύτερο», δήλωσε στο BBC.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA