ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Ουκρανία προσχώρησαν στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Βρετανία και η Ουκρανία επικύρωσαν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την πρώτη διεθνή συνθήκη που ορίζει νομικά δεσμευτικούς κανόνες για την αποτροπή της βίας κατά των γυναικών, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

“Μια εξαιρετική εβδομάδα για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, ένα κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης: “μετά την Ουκρανία, χαιρετίζω θερμά το Ηνωμένο Βασίλειο ως 37ο κράτος”, που έχει υπογράψει την Συνθήκη, έγραψε η Μπούριτς στο Twitter.

Τη Δευτέρα, η γενική γραμματέας είχε ανακοινώσει την προσχώρηση του Κιέβου “σε αυτή την ιστορική συνθήκη”.

Θα τεθεί σε ισχύ στις δύο χώρες την 1η Νοεμβρίου, διευκρίνισε στον ιστότοπό του το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η σύμβαση, που υπογράφηκε τον Μάιο του 2011 στην Κωνσταντινούπολη, εγκαθιδρύει ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της σεξιστικής βίας. Υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να εγκρίνουν νομοθεσία που καταστέλλει την ενδοοικογενειακή βία και παρόμοιες καταπατήσεις δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του βιασμού μεταξύ συντρόφων και του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, “είναι η πιο φιλόδοξη διεθνής συνθήκη” στον τομέα αυτόν.

Η Τουρκία, που την είχε υπογράψει από το 2011, αποσύρθηκε από αυτήν πρόσφατα, με την τουρκική κυβέρνηση να την κατηγορεί ότι ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και ότι απειλεί την παραδοσιακή οικογενειακή δομή.

Η απόφαση της Άγκυρας να αποχωρήσει από τη σύμβαση επιβεβαιώθηκε την Τρίτη με απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στην ανώτατη διοικητική αρχή της Τουρκίας, είχαν προσφύγει πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων πολιτικά κόμματα και ΜΚΟ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας την ακύρωση της αποχώρησης από τη σύμβαση, που αποφασίστηκε με προεδρικό διάταγμα στις 20 Μαρτίου 2021.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελείται από 46 κράτη στο σύνολο της ηπείρου, μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Βρετανία και η Ουκρανία.

Ο οργανισμός, θεματοφύλακας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ευρώπη, εδρεύει στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA