ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η τέχνη του Banksy στα ερείπια τoυ Kιέβου

Δύο γκράφιτι εντοπίστηκαν στα ερείπια της Μποροντιάνκα, ενός προαστίου του Κιέβου που έχει βομβαρδιστεί ανηλεώς το προηγούμενο διάστημα από τους Ρώσους, και ακόμη μία στην Ιρπίν, που φαίνεται ότι ανήκουν στον Banksy.

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης γκράφιτι έχει επιβεβαιώσει εμμέσως ότι είναι δική του η μία από τις τοιχογραφίες.

Ο Banksy ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφίες του γκράφιτι σε ένα κατεστραμμένο συγκρότημα κατοικιών, με τη λεζάντα «Μποροντιάνκα, Ουκρανία».

Το γκράφιτι απεικονίζει ένα κορίτσι που επιχειρεί κατακόρυφο, σε έναν τοίχο που στέκει ακόμη όρθιος στην βομβαρδισμένη πολυκατοικία.

Η δημοσίευση εικόνων γκράφιτι στον λογαριασμό του Banksy στο Instagram εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση του μυστηριώδους καλλιτέχνη – η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη – για την πατρότητα του έργου.

Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό έργο που εντοπίστηκε στα βομβαρδισμένα κτήρια της Ουκρανίας.

Το Associated Press δημοσίευσε φωτογραφίες από ακόμη δύο γκράφιτι, που μοιάζουν σε τεχνοτροπία και φαίνεται ότι μπορεί να είναι και αυτά του Banksy, αν και δεν έχουν δημοσιευθεί στη σελίδα του στο Instagram.

Στη μία από τις δύο τοιχογραφίες, ένα μικρό αγόρι ρίχνει κάτω με ρίψη τζούντο έναν άνδρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο τζούντο. Το γκράφιτι αυτό βρίσκεται επίσης στην Μποροντιάνκα.

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η δεύτερη τοιχογραφία που φαίνεται να ανήκει στον διάσημο καλλιτέχνη γκράφιτι, επίσης ασπρόμαυρη, όπως και οι άλλες, εντοπίστηκε σε κατεστραμμένο κτήριο στην πόλη Ιρπίν, στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου.

Απεικονίζει μια αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής να κάνει μια πιρουέτα με κορδέλα, πάνω από μια ανοιχτή τρύπα που χάσκει στον τοίχο του βομβαρδισμένου κτηρίου.

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης έχει ταξιδέψει στο παρελθόν και έχει αφήσει πίσω του συγκλονιστικές τοιχογραφίες σε περιοχές όπου μαίνονται συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA