Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
29.03.2023

Τρίτη θητεία στην προεδρία της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε εξασφαλίσει ήδη τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στον ασιατικό γίγαντα.
Τρίτη θητεία στην προεδρία της Κίνας εξασφάλισε ο Σι Τζινπίνγκ

Όπως αναμενόταν, ο Σι Τζινπίνγκ, 69 ετών, επανεξελέγη ομόφωνα σήμερα στην προεδρία της Κίνας για —άνευ προηγουμένου— τρίτη συναπτή θητεία, διάρκειας πέντε ετών, με ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Σι είχε εξασφαλίσει ήδη τον Οκτώβριο την παράταση για πέντε χρόνια της ηγεσίας του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, τα δυο σημαντικότερα αξιώματα στον ασιατικό γίγαντα.

Για αρκετούς παρατηρητές, η εξέλιξη πιστοποιεί πως ο κ. Σι είναι ο ισχυρότερος κινέζος ηγέτης από τα χρόνια του Μάο Τσετούγκ.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα, για τον καλύτερο συντονισμό του ελέγχου των χρηματοπιστωτικών και των ασφαλιστικών θεσμών, καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης και της προστασίας των καταναλωτών.

Από τη σκοπιά της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Δύση προσπαθούν να εμποδίσουν την άνοδο της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως εφαρμόζοντας πολιτική αποτροπής, περικύκλωσης και «καταστολής», τόνισε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Σι.

Συγχαρητήρια από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα τα «ειλικρινή του συγχαρητήρια» στον «ακριβό του φίλο» Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επανεξελέγη στην Κίνα, και εξήρε την «ενίσχυση» της συνεργασίας τους εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία εκτιμά σε μεγάλο βαθμό την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των σχέσεων συνολικής σύμπραξης και στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. Είμαι βέβαιος ότι ενεργώντας μαζί θα διασφαλίσουμε την ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής σε πολλούς τομείς ρωσοκινεζικής συνεργασίας», σημειώνει ο Πούτιν σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

«Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε το κοινό μας έργο όσον αφορά τα πιο σημαντικά θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ημερήσιας διάταξης», προσθέτει ο Ρώσος πρόεδρος.

Η επανεκλογή του Σι για μια τρίτη θητεία στην κινεζική προεδρία -κάτι άνευ προηγουμένου- «δείχνει την αναγνώριση της αξίας σας ως επικεφαλής του κράτους, όπως και την υποστήριξη στην πολιτική σας υπέρ της μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και της προστασίας των εθνικών συμφερόντων στη διεθνή σκηνή», σημειώνει ο Πούτιν.

Από τον περσινό Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κίνα, καθώς οι δύο χώρες διανύουν περίοδο ισχυρών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο δεν έχει ούτε καταδικάσει, ούτε υποστηρίξει ρητά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, προσφέροντας ταυτοχρόνως διπλωματική υποστήριξη στη Μόσχα και ζητώντας την επίλυση της σύγκρουσης.

Στις 24 Φεβρουαρίου, όταν συμπληρώθηκε ένα έτος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο κοινοποίησε κείμενο 12 σημείων, το οποίο καλούσε κυρίως τη Μόσχα και το Κίεβο να έχουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο αν και η Κίνα επιδιώκει να επιβληθεί ως μεσολαβητής στην σύγκρουση, η θέση της ως σύμμαχος της Ρωσίας την αποκλείει από αυτόν τον ρόλο στα μάτια των Δυτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν από την πλευρά τους την Ουκρανία.

Το Πεκίνο διέψευσε κατηγορηματικά τις πρόσφατες κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, ενώ καλεί τακτικά τους Ευρωπαίους να λάβουν υπόψη τους τους φόβους της Ρωσίας απέναντι στο NATO και παρουσιάζει τον εαυτό του, όπως και η Μόσχα, ως ανάχωμα σε μια δυτική ηγεμονία.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.