ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ζητά από τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να απευθυνθούν στη Χάγη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε σήμερα παγκόσμιους ηγέτες να εμποδίσουν την προσπάθεια των Παλαιστινίων να προωθήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απόφαση η οποία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για την ισραηλινή κατοχή, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Με επιστολή του ο Λαπίντ καλεί περισσότερους από 50 ηγέτες κρατών, μεταξύ των οποίων της Βρετανίας και της Γαλλίας, να ασκήσουν πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία κυβερνά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ώστε να μην προωθήσει απόφαση επιτροπής του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

Η απόφαση, την οποία ενέκρινε επιτροπή του ΟΗΕ στις αρχές Νοεμβρίου, ζητεί «επειγόντως» από το ΔΠΔ να γνωμοδοτήσει για την «παρατεταμένη κατοχή, τους οικισμούς και την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών» από το Ισραήλ, οι οποίες παραβιάζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση.

«Αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα συντονισμένης ενέργειας να στοχοθετηθεί το Ισραήλ, να απαξιωθούν οι ανησυχίες του για την ασφάλεια και να απονομιμοποιηθεί η ύπαρξή μας», επεσήμανε ο Λαπίντ στην επιστολή.

Το καθεστώς των διαφιλονικούμενων περιοχών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι αν το ζήτημα φτάσει ενώπιον του ΔΠΔ, το γεγονός θα εκμεταλλευθούν «εξτρεμιστές».

Μήνυμα Γκουτέρες για τη σημερινή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό

«Τιμούμε τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό σε μια εποχή μειωμένης ελπίδας για ειρήνη» αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπογραμμίζει πως «η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφής: η ειρήνη πρέπει να προχωρήσει – η κατοχή πρέπει να τερματιστεί».

Επίσης, o Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει πως «είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε το όραμα δύο κρατών -του Ισραήλ και της Παλαιστίνης- που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών» και απευθύνει την προτροπή: «Μαζί, ας επιβεβαιώσουμε την υποστήριξή μας προς τον παλαιστινιακό λαό στην προσπάθειά του να επιτύχει τα αναφαίρετα δικαιώματά του και να οικοδομήσει ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους».

Περαιτέρω, εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον «αυξανόμενο αριθμό των Παλαιστινίων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον φαύλο κύκλο της βίας που κατακλύζει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη» και επισημαίνει πως «κάθε θύμα τροφοδοτεί τον φόβο και ακόμη περισσότερη βία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα «για να μειώσουν τις εντάσεις και να σπάσουν αυτόν τον φονικό κύκλο» και προσθέτει ότι «οι μακροχρόνιοι παράγοντες των συγκρούσεων -συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κατοχής, της επέκτασης των οικισμών, των κατεδαφίσεων σπιτιών και των εξώσεων- αυξάνουν τον θυμό, την απελπισία και την απόγνωση».

Εν τω μεταξύ, παρατηρεί ότι «η Γάζα συνεχίζει να υπομένει εξουθενωτικούς αποκλεισμούς και ανθρωπιστικές κρίσεις» και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μέρη να δεσμευτούν για τον «τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των Παλαιστινίων».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί την UNRWA ζωτικής σημασίας σανίδα σωτηρίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και συγχαίρει τους δωρητές για την υποστήριξή τους και προτρέπει όλους να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παράσχουν προβλέψιμη και επαρκή χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει η UNRWA να εκπληρώσει πλήρως την αποστολή της.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA