Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
20.01.2023

Τι απαντά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα 142 δώρα που «ξέχασε» να δηλώσει η Ρομπέρτα Μετσόλα

Απάντηση για το δημοσίευμα του Politico που έκανε λόγο για δώρα που «ξέχασε» να δηλώσει η Ρομπέρτα Μετσόλα, δίνει η Ευρωβουλή.
Τι απαντά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα 142 δώρα που «ξέχασε» να δηλώσει η Ρομπέρτα Μετσόλα

«Δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου» διευκρινίζουν από το γραφείο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με δημοσίευμα του Politico, που αφορά την Ρομπέρτα Μετσόλα, χαρακτηρίζοντάς το «εξαιρετικά παραπλανητικό».

Όπως τονίζεται έχει ήδη διευκρινιστεί στον δημοσιογράφο του Politico από τις υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο της Προέδρου πως : δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου.

Οι υπεύθυνοι Τύπου του ΕΚ υπογραμμίζουν: 

«Η Πρόεδρος δεν “ξέχασε” να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού,. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες αρχές ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου.

Επίσης, δεν υπάρχουν “δώρα που δεν έχουν δηλωθεί”, όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στη κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου.

Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες. Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.