ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν – Ακόμη ένας έφηβος έχασε τη ζωή του

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες από διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας Ιρανής Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Η εξουσία, υπό τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, 83 ετών, απάντησε με καταστολή που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων σύμφωνα με μια ΜΚΟ και τη σύλληψη χιλιάδων άλλων σε βάρος χιλίων από τους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και κινδυνεύουν σύμφωνα με ακτιβιστές να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Καθώς το κίνημα, που θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την επανάσταση του 1979, δεν μοιάζει να χάνει τη δύναμή του, οι επιμνημόσυνες τελετές, που οργανώνονται σύμφωνα με την παράδοση την 40ή ημέρα μετά τον θάνατο, είναι η ευκαιρία για νέες διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, Iran Human Rights (IHR) που εδρεύει στη Νορβηγία, πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στην Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη, σε μια τελετή για τις 40 ημέρες από τον θάνατο της Χαντίς Νατζάφι, μιας 22χρονης διαδηλώτριας η οποία σκοτώθηκε, σύμφωνα με ακτιβιστές, από τους αστυνομικούς τον Σεπτέμβριο.

Η αστυνομία απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο κοιμητήριο προκειμένου να αποτρέψει τη συγκέντρωση ενός μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων, ανέφερε η ΜΚΟ.

“Φέτος είναι η χρονιά του αίματος, ο Σεγέντ Αλί (Χαμενεΐ) θα ανατραπεί”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε η IHR.

Σύμφωνα με την οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw με έδρα τη Νορβηγία, σειρά διαδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν χθες, Τετάρτη, στις κουρδικές περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν, απ΄όπου καταγόταν η Μαχσά Αμινί, περιλαμβανομένης της πόλης Σαναντάι.

Στην πόλη αυτή, ο Μόμεν Ζαντκαρίμι, 18 ετών, σκοτώθηκε, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Όμως υπό την πίεση των υπηρεσιών ασφαλείας που φοβούνταν πως η κηδεία του θα μετατρεπόταν σε διαδήλωση, η σορός του μεταφέρθηκε σε άλλο χωριό για να ταφεί.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη IHR, στην καταστολή των διαδηλώσεων που συνδέονται με τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Εξάλλου, 101 άνθρωποι, σύμφωνα με αυτή τη ΜΚΟ, έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τις διαδηλώσεις στη Ζαχεντάν στη Σιστάν-Μπαλουτιστάν (νοτιοανατολικά) που συνδέονταν με τις κατηγορίες για βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από αστυνομικό.

Από τους ανθρώπους αυτούς που σκοτώθηκαν, 40 ήταν κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με την IHR.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA