ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν – Αμπάς στην Αστανά του Καζακστάν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, επαναλαμβάνοντας πως δεν εμπιστεύεται την Ουάσινγκτον για την επίλυση της της ισραηλινής κατοχής και εκφράζοντας την ίδια στιγμή την εκτίμησή του για τον ρόλο της Ρωσίας.

Ο Αμπάς επανέλαβε την υποστήριξή του στο λεγόμενο Κουαρτέτο των διεθνών μεσολαβητών -Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση- αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να δοθεί το ελεύθερο στις ΗΠΑ να δρουν μόνες τους.

«Δεν εμπιστευόμαστε την Αμερική και γνωρίζετε τη θέση μας. Δεν την εμπιστευόμαστε, δεν βασιζόμαστε σε αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Αμερική είναι ο μόνος συνδιαλεγόμενος στην επίλυση ενός προβλήματος», είπε ο Αμπάς στον Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστανά του Καζακστάν.

«Μπορεί να συμμετέχει στο Κουαρτέτο, καθώς είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά ποτέ δεν θα την αποδεχτούμε ως τη μοναδική», είπε, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

Τα σχόλια του απηχούν τη μακροχρόνια καχυποψία του 87χρονου Παλαιστίνιου ηγέτη για τις ΗΠΑ, κύριο σύμμαχο του Ισραήλ, αλλά έρχονται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειες να απομονώσει τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο Αμπάς τόνισε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» με τη θέση της Ρωσίας απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

«Η Ρωσία υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο και αυτό μας αρκεί», είπε.

«Όταν λέει κάποιος ότι υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα, αυτό μου αρκεί και αυτό είναι που θέλω. Ως εκ τούτου, είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με τη ρωσική θέση».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA