ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κούβα ο Γιάνης Βαρουφάκης: ΜέΡΑ25 και Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας μαζί για ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων [ΒΙΝΤΕΟ]

Διμερή συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Κούβας Meisi Bolaños Weiss και το επιτελείο της, είχε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψής του στην Κούβα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής της Προοδευτικής Διεθνούς Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με κομματική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, έγινε από τις δύο πλευρές πλήρης ενημέρωση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Κούβα και η Ελλάδα.

Ακολούθησε επίσκεψη του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο κτίριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, όπου είχε συνάντηση με τον πρώτο γραμματέα Roberto Morales Ojeda και τον γραμματέα του Τομέα Διεθνών Σχέσεων Emilio Lozada.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα γεωστρατηγικής, οικονομικής πολιτικής, και διεθνών σχέσεων. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν εκτιμήσεις για τον ρόλο χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία, και οι ΗΠΑ, και εκφράστηκε ο κοινός φόβος για ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, οι Κουβανοί οικοδεσπότες δήλωσαν το μεγάλο τους ενδιαφέρον για την πρόταση (εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς) για ένα Νέο Κίνημα Αδέσμευτων και πρόσθεσαν ότι θεωρούν το ΜέΡΑ25 τον πιο σταθερά προσκείμενο και υποστηρικτή της Κουβανικής Επανάστασης πολιτικό φορέα.

Οι δύο πλευρές συμφωνήσανε να ξεκινήσουν μια μόνιμη και συστηματική συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Όπως είπε επί λέξει ο γραμματέας της Πολιτικής Γραμματείας, «σήμερα είναι μόνο η αρχή».

«Μετά από μία δίωρη συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Κούβας και πριν συναντήσω τον Πρόεδρο της Κουβανικής Δημοκρατίας, επισκέφθηκα τα γραφεία της Πολιτικής Γραμματείας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Είχαμε μία συζήτηση πάνω από μία ώρα, αντικείμενο της οποίας ήταν η οικονομική και γεωστρατηγική κατάσταση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αντίκτυπος που έχει στην κρίση χρέους παγκοσμίως και βασικά η κοινή μας πεποίθηση ότι υπάρχει μία τεράστια πολιτική ανάγκη, οικονομική ανάγκη, ηθική ανάγκη για ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων.

Συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε μαζί και μου ζητήθηκε να υπάρξει ένας συνεχής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ΜέΡΑ25 και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Το απόγευμα ο ίδιος και η Δανάη Στράτου γίνανε δεκτοί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κούβας Miguel Diaz-Canel.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA