ΚΟΣΜΟΣ

Σε έξι χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο Ιρανός σκηνοθέτης, Τζαφάρ Παναχί

Σε ποινή κάθειρξης έξι ετών καταδικάστηκε σήμερα από ιρανικό δικαστήριο, ο σπουδαίος σκηνοθέτης και αντοφρονούντας, Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την άφιξή του στην εισαγγελία της Τεχεράνης, όπου και παρευρέθηκε gια να παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις στην υπόθεση του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, άλλου Ιρανού σκηνοθέτη, ο οποίος κρατείται από τις 8 Ιουλίου, με τον συνάδελφό του, Μοστάφα Αχεαχμάντ.

Ο Παναχί «είχε καταδικασθεί το 2010 σε ποινή φυλάκισης έξι ετών (…) και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Εβίν της ιρανικής πρωτεύουσας για να εκτίσει την ποινή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης είχε συλληφθεί το 2010 και καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση να κάνει ταινίες ή να γράφει, να ταξιδεύει, ακόμη και να μιλά στα μέσα ενημέρωσης, καθώς κρίθηκε ένοχος για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος», επειδή υποστήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας που ακολούθησε την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Κρατήθηκε για δύο μήνες το 2010 και έκτοτε ζούσε εκτός φυλακής σε καθεστώς που θα μπορούσε να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Συνέχιζε να ζει και να εργάζεται στο Ιράν.

Οι κινηματογραφιστές είχαν καταγγείλει στα μέσα του Μαΐου, σε ανοιχτή επιστολή, την σύλληψη πολλών συναδέλφων τους από τις ιρανικές αρχές και την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Ο Παναχί έχει βραβευτεί με τον Χρυσό Λέοντα το 2000 στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Ο Κύκλος» και το βραβείο Σεναρίου στην Κάννες το 2018 με την ταινία «Τρία Πρόσωπα», τρία χρόνια μετά την Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο για το «Ταξί στην Τεχεράνη».

H νέα σύλληψη του 62χρονου σκηνοθέτη έρχεται μετά από αρκετές συλλήψεις αντιφρονούντων από τις ιρανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ανάμεσά τους και της προσωπικότητας του μεταρρυθμιστικού κινήματος Μοστάφα Ταϊζαντέχ, ο οποίος συνελήφθη για «ενέργειες κατά της κρατικής ασφάλειας».

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA