ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εκπαιδευτικοί της Μεγάλης Βρετανίας

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα και αυτοί απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στον σιδηροδρομικό τομέα κι άλλους, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Το αποτέλεσμα ψηφοφορίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στο Εθνικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης (NEU) αναμένεται να ανακοινωθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδος σήμερα. Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε επικαλούμενη πηγές του συνδικάτου ότι τα μέλη του στην Αγγλία και την Ουαλία ψήφισαν υπέρ της έναρξης απεργιακών κινητοποιήσεων τον Φεβρουάριο.

Ο Σούνακ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις να διευθετήσει διαφορές για το μισθολογικό με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους έπειτα από μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε περισσότερο από 10%, οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς διεκδικούν υψηλότερους μισθούς.

Το NEU ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσέφερε στα μέλη του αύξηση 5% στους μισθούς, η οποία σύμφωνα με το ίδιο δεν εξισορροπεί τη μείωση μισθού που οφείλεται στην αύξηση των τιμών. Οι χαμηλές αποδοχές για τους εκπαιδευτικούς έχουν επίσης ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, σύμφωνα με το συνδικάτο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβεί σε μεγάλες αυξήσεις μισθών και έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση των μισθών θα επιδεινώσει το πρόβλημα πληθωρισμού της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ψηφοφορία για απεργία που διεξήχθη από άλλο συνδικάτο εκπαιδευτικών στην Αγγλία δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα οι απεργιακές κινητοποιήσεις από το NEU, το μεγαλύτερο συνδικάτο εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 500.000 μέλη, θα προχωρήσουν.

Οι εκπαιδευτικοί στην Σκωτία έχουν ήδη κάνει απεργίες, οι οποίες προκάλεσαν το κλείσιμο πολλών σχολείων. Σήμερα άρχισαν κυλιόμενες απεργίες 16 ημερών.

Θα ήταν “λυπηρό” να ληφθεί η απόφαση από τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ.

Αν και υπάρχουν ελπίδες ότι νέα πρόταση για τους σιδηροδρομικούς μπορεί να δώσει τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον τομέα αυτόν, εκπρόσωποι των νοσηλευτών προειδοποίησαν ότι οι δικές τους απεργίες μπορεί να ενταθούν.

Μέλη του Βασιλικού Συλλόγου Νοσηλευτών θα απεργήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη και το συνδικάτο προειδοποίησε ότι ο επόμενος γύρος απεργιών τους μπορεί να είναι πιο ισχυρός, με τον διπλάσιο αριθμό νοσηλευτών να μετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία τον Φεβρουάριο αν δεν βρεθεί λύση.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA