Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
14.12.2024

Πόλεμος στη Γάζα: Ο Σι Τζινπίνγκ εισηγείται «διευρυμένη» σύνοδο για την ειρήνη

Οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου κατά τη Σύνοδο αραβικών χωρών και Κίνας που πραγματοποιείται στο Πεκίνο, με στόχο να ακουστεί η «κοινή» σινοαραβική προσέγγιση στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Πόλεμος στη Γάζα: Ο Σι Τζινπίνγκ εισηγείται «διευρυμένη» σύνοδο για την ειρήνη

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρότεινε σήμερα να οργανωθεί «μεγάλη», «διευρυμένη» σύνοδος ειρήνης για την επίλυση της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την ομιλία με την οποία άνοιξε φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν άραβες ηγέτες και διπλωμάτες στο Πεκίνο.

«Η Εγγύς Ανατολή είναι περιοχή με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όμως μαίνεται ακόμη πόλεμος» εκεί, τόνισε, αναφερόμενος στη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει οκτώ μήνες.

«Ο πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Η δικαιοσύνη δεν γίνεται να είναι πάντα απούσα», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.

Υπενθυμίζοντας την ανάγκη, όπως το βλέπει, να υπάρξει «λύση δυο κρατών», ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει «σθεναρά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και την «πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

EPA/TINGSHU WANG

Ακόμη, κάλεσε να οργανωθεί «διευρυμένη διεθνής ειρηνευτική σύνοδος».

Το φόρουμ Κίνας-αραβικών χωρών, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν και ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ, σκοπό έχει την ενίσχυση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών των δυο πλευρών, καθώς η επιρροή του ασιατικού γίγαντα στη Μέση Ανατολή μεγαλώνει.

Κύριο θέμα συζήτησης είναι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χθες Τετάρτη ο απολογισμός των θυμάτων έφθασε χθες τους 36.171 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που άφησε πίσω του 1.189 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Παρότι η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, υποστηρίζει για δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες Τετάρτη με τον αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα είναι «βαθιά θλιμμένη» για την «εξαιρετικά σοβαρή» ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απόλυτη προτεραιότητα πλέον είναι να τεθεί σε εφαρμογή άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του πολέμου, ο αντίκτυπος στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», επέμεινε.

EPA/TINGSHU WANG

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες με την ελπίδα να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μεγάλης διάρκειας που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Η Κίνα εκτιμά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας πως το Πεκίνο είναι έτοιμο να «υποστηρίξει ταχεία, συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας θεωρείται παραδοσιακά πως ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Η Κίνα διευκόλυνε τη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση πέρυσι των δυο μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Δείχνοντας πως συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με το ζήτημα, η Κίνα ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι υποδέχθηκε αντιπροσώπους της Χαμάς και της Φάταχ —οι δυο παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε σκληρή σύγκρουση— για να προωθήσει τη «συμφιλίωση» των Παλαιστινίων.

Η κινεζική διπλωματία ανέφερε πως το φόρουμ θα επιτρέψει να ακουστεί η «κοινή» σινοαραβική προσέγγιση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

EPA/TINGSHU WANG

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, το Πεκίνο θέλει να αξιοποιήσει τη δέσμευσή του στο ζήτημα για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην περιφέρεια, ιδίως προβάλλοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτό και αντιπαραβάλλοντάς με την υποτιθέμενη απραξία των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο βλέπει στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση το τρέχον διάστημα «χρυσή ευκαιρία να επικρίνει την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών της Δύσης στη διεθνή σκηνή και να καλέσει να δημιουργηθεί εναλλακτική παγκόσμια τάξη», κρίνει η Καμίλ Λον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

«Όταν μιλάει για τον πόλεμο στη Γάζα (η Κίνα) σε ευρύτερο κοινό κι εγγράφει τη σύγκρουση στο πλαίσιο της αντίθεσης Δύσης και Νότου», προσθέτει.

Ακόμη, στην ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να ενισχυθεί η συνεργασία Κίνας-αραβικών χωρών ως προς την ενέργεια.

«Η Κίνα θα ενισχύσει περαιτέρω τη στρατηγική συνεργασία με την αραβική πλευρά για το πετρέλαιο και το αέριο» και «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αραβική πλευρά στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών και στην παραγωγή εξοπλισμών», διαβεβαίωσε.

EPA/JADE GAO

Η Κίνα «λυπάται βαθύτατα» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε χθες στον Αιγύπτιο ομόλογό του ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ότι η Κίνα λυπάται βαθύτατα για την ανθρωπιστική κατάσταση που είναι «εξαιρετικά σοβαρή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τις διεθνείς καταδίκες μετά τα πλήγματα σε καταυλισμούς Παλαιστινίων εκτοπισμένων στην πόλη της Ράφα, από τα οποία περισσότεροι από 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Χαμάς.

«Αυτό το νέο επεισόδιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αθώων αμάχων και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο Σι στον Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο, σύμφωνα με την κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.

EPA/TINGSHU WANG / POOL

«Η Κίνα λυπάται βαθύτατα», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου αναμένεται να παραστεί σε συνεδρίαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ασιατικού γίγαντα και των αραβικών χωρών.

«Η απόλυτη προτεραιότητα στο εξής είναι να εφαρμοστεί άμεση εκεχειρία, ώστε να αποφευχθεί διασπορά της σύγκρουσης, να μην επηρεαστεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και για να προληφθεί μια ακόμη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις ώστε να αποσπάσουν μια βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς.

«Η Κίνα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αίγυπτος στον κατευνασμό της κατάστασης και στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ.

«Το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας στο μέτρο των δυνατοτήτων του και να εργαστεί υπέρ μιας ταχείας, συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος».

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τον αγώνα των Παλαιστινίων και εργάζεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.

EPA/JADE GAO

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ζήτησε να εμποδιστεί οποιαδήποτε «δια της βίας» μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει οποιαδήποτε μετακίνηση «διά της βίας» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, στη διάρκεια του φόρουμ Κίνας- αραβικών χωρών στο Πεκίνο.

«Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει αμέσως μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσει την ισραηλινή πολιορκία και να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια να αναγκαστούν οι Παλαιστίνιοι να εγκαταλείψουν τη γη τους δια της βίας», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε ομιλία του.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες» πήρε τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας μήκους 14 χιλιομέτρων κατά μήκους των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, κοντά στη Ράφα.

EPA/JADE GAO

Ο Σίσι εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» χωρίς «μια συνολική προσέγγιση στην παλαιστινιακή υπόθεση».

Επίσης ζήτησε να υπάρξει «σοβαρή και άμεση δέσμευση προς τη λύση των δύο κρατών και την αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος των Παλαιστινίων σε ένα ανεξάρτητο κράτος».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.