ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Δικαστήριο έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο Ίμραν Χαν

Πακιστανικό δικαστήριο έδωσε εντολή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση για δύο εβδομάδες ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν, όπως δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, μετά τη σύλληψή του και τις αιματηρές διαδηλώσεις που προκάλεσε.

Η σύλληψη, την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε «άκυρη και παράνομη» μία ημέρα νωρίτερα, τροφοδότησε την αστάθεια στη χώρα των 220 εκατ. κατοίκων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, με πληθωρισμό ρεκόρ, αναιμική ανάπτυξη και καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

«Δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να με συλλάβουν. Με απήγαγαν. Φαίνεται ότι επικράτησε ο νόμος της ζούγκλας», δήλωσε ο Χαν στη βρετανική εφημερίδα The Independent στο Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ.

Ο 70χρονος Χαν, πρώην αστέρας του κρίκετ που στη συνέχεια στράφηκε στην πολιτική, ανετράπη από την πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 2022 σε μια διαδικασία ψήφου μομφής στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο δημοφιλέστερος ηγέτης στο Πακιστάν.

Σε πολλές πόλεις στο Πακιστάν ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις μετά τη σύλληψή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την υπηρεσία κατά της διαφθοράς. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια.

«Το Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όρισε εγγύηση δύο εβδομάδων και έδωσε την εντολή (στην υπηρεσία κατά της διαφθοράς) να μην συλλάβει τον Ίμραν Χαν κατά την περίοδο αυτή», δήλωσε ο δικηγόρος του Φαϊζάλ Τσόντρι στο Reuters.

Ο Χαν αναμενόταν να αποχωρήσει σύντομα από το δικαστήριο, όπως μετέδωσε το δίκτυο ARY, ενώ στελέχη του κόμματός του, του Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (Κίνημα του Πακιστάν για Δικαιοσύνη) αναμένουν ότι θα απευθύνει ομιλία μετά την απελευθέρωσή του.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA