Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
13.12.2024

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής λύσης δύο κρατών» με την Παλαιστίνη

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού δέχτηκαν επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας, εν όψει και των εκλογών του Νοεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής λύσης δύο κρατών» με την Παλαιστίνη

Μια σπάνια για Ισραηλινό αξιωματούχο ομιλία έκανε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ, ο οποίος μίλησε για συμφωνία με τους Παλαιστίνιους στη βάση δύο κρατών για δύο λαούς. Αν και δεν διευκρίνισε πώς ακριβώς εννοεί αυτή τη λύση, είπε ότι αυτή είναι η σωστή λύση «για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας».

Και πρόσθεσε ότι «παρά όλα τα εμπόδια, ακόμα σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει το όραμα αυτής της λύσης δύο κρατών. Είμαι ένας από αυτούς».

Σύμφωνα με τον Γιάιρ Λαπίντ, μόνη προϋπόθεση από την πλευρά του Ισραήλ, είναι ότι «ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό. Δεν θα δημιουργηθεί άλλη βάση τρομοκρατών από την οποία θα απειλούνται η ευημερία και η ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε την ασφάλεια όλων των πολιτών του Ισραήλ, ανά πάσα στιγμή».

Και πρόσθεσε: «Μπορείτε να μας ζητήσετε να ζήσουμε σύμφωνα με τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν μπορείτε να μας ζητήσετε να πεθάνουμε γι’ αυτούς. Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, αλλά μόνο αν μας δίνει ασφάλεια, όχι αν μας απειλεί ακόμα περισσότερο».

Και αναφερόμενος στις εκκλήσεις που δέχεται το Ισραήλ από άλλα κράτη να άρει τους περιορισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, είπε:

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα από αυτό. Λέω από εδώ στον λαό της Γάζας, είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να οικοδομήσουμε μια καλύτερη ζωή, να οικοδομήσουμε μια οικονομία. Παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της Γάζας. Υπό μία προϋπόθεση: Σταματήστε να ρίχνετε πυραύλους εναντίον των παιδιών μας. Βάλτε στην άκρη τα όπλα σας, δεν θα υπάρξουν περιορισμοί».

Και κάνοντας άνοιγμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο είπε ότι «το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη με τους γείτονές μας – όλους τους γείτονές μας. Δεν πηγαίνουμε πουθενά, η Μέση Ανατολή είναι το σπίτι μας, είμαστε εδώ για να μείνουμε για πάντα. Και καλούμε κάθε μουσουλμανική χώρα – από τη Σαουδική Αραβία έως την Ινδονησία – να έρθει να μας μιλήσει. Απλώνουμε το χέρι μας υπέρ της ειρήνη».

Παλαιστίνιοι: Βασικός όρος ο καθορισμός των συνόρων

Αντιδρώντας στην ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι αν ο Γιάιρ Λαπίντ θέλει να μιλήσει για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, τότε πρέπει να ορίσει ποια θεωρεί ότι θα είναι τα σύνορά του. «Ο όρος κράτος θα παραμείνει χωρίς νόημα, εφόσον τα σύνορά του παραμένουν απροσδιόριστα και η επιχείρηση διακανονισμού τους συνεχίζεται. Ελπίζουμε να αναφέρει τα σύνορα του 1967», δήλωσε ένας εξ αυτών.

Σήμερα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μιλάει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, γεγονός που αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, συνεργάτες του Μαχμούντ Αμπάς, είπαν ότι θα υπενθυμίσει ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά στην πράξη ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει από την ισραηλινή κατοχή και τις συνέπειές της.

Αντιδράσεις μέσα στο Ισραήλ

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού πάντως δεν έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό στην πατρίδα του, εν όψει και των εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε ότι η ίδρυση ενός «τρομοκρατικού κράτους στην Ιουδαία και τη Σαμαριά» (το βιβλικό όνομα για τη Δυτική Όχθη), θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ και ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί και οι εκπρόσωποί τους δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό».

Το εθνικιστικό κόμμα Likud, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο Λάπιντ, αφού «σχημάτισε την πρώτη ισραηλινή-παλαιστινιακή κυβέρνηση, τώρα θέλει να δημιουργήσει ένα παλαιστινιακό κράτος και να παραδώσει τα εδάφη της πατρίδας μας στους εχθρούς μας. Και ενώ ο Νετανιάχου κατάφερε να αφαιρέσει το παλαιστινιακό ζήτημα από την παγκόσμια ατζέντα, ο Λάπιντ επανέφερε τον Μαχμούντ Αμπάς στο προσκήνιο σε λιγότερο από ένα χρόνο».

Πηγή

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.