ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Αρνείται τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου μετά την αεροπορική επιδρομή σε συναυλία

Ο στρατός της Μιανμάρ υπεραμύνθηκε των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε εναντίον συναυλίας που πραγματοποίησε οργάνωση εθνοτικής μειονότητας ως δικαιολογημένη απάντηση σε επιθέσεις στην περιοχή, αφού δέχθηκε επικρίσεις ότι στοχοθετεί αμάχους και διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν την Κυριακή στην πολιτεία Κατσίν, στη βόρεια Μιανμάρ, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άμαχοι, ανάμεσά τους τραγουδιστές και αξιωματικοί του Στρατού για την Ανεξαρτησία της Κατσίν (KIA), μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι δήλωσαν ότι τρία αεροσκάφη εξαπέλυσαν την επίθεση.

Ο στρατός της Μιανμάρ απάντησε ότι οι δυνάμεις του απαντούσαν σε ενέδρες και άλλες επιθέσεις που εξαπέλυσε ο KIA και ένοπλες ομάδες και υπογράμμισε ότι τήρησε τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής.

«Ως δυνάμεις ασφαλείας είμαστε υπεύθυνοι να μαχόμαστε εναντίον των ανταρτών, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», επεσήμανε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ΚΙΑ μάχεται εδώ και έξι δεκαετίες ζητώντας περισσότερη αυτονομία για την φυλή των Κατσίν, ενώ μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 εξέφρασε τη στήριξή του προς την αντιπολίτευση.

Η σκιώδης Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αποτελείται κυρίως από πιστούς στην πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι, κατηγόρησε τον στρατό ότι στοχοθετεί αμάχους και ζήτησε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να σταματήσουν «τις ωμότητες και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η χούντα».

«Χρειαζόμαστε άμεσα απτές ενέργειες και στήριξη από τη διεθνή κοινότητα ώστε να λογοδοτήσει η χούντα», δήλωσε ο δρ Σάσα, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που συστήθηκε μετά το πραξικόπημα.

Η αεροπορική επιδρομή εξαπολύθηκε στη συνοικία Α Νανγκ Πα της πόλης Χπάκαντ και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, σύμφωνα με τη βιρμανική υπηρεσία του BBC. Το Kachin News Group μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν περίπου 80 άνθρωποι και άλλοι 100 τραυματίστηκαν.

Ο στρατός χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές «φήμες», αν και δεν έδωσε στη δημοσιότητα δικό του απολογισμό, επισημαίνοντας ότι σκοτώθηκαν μόνο μέλη του ΚΙΑ και «τρομοκράτες».

Ο ΚΙΑ κατήγγειλε ότι στόχος της επίθεσης ήταν οι εορτασμοί για την 62η επέτειο από την ίδρυση της πολιτικής του πτέρυγας και επεσήμανε ότι η επίθεση πρέπει να θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε έναν κύκλο βίας από τότε που ο στρατός ανέτρεψε τη Σου Τσι. Κινήματα της αντιπολίτευσης, πολλές φορές ένοπλα, έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα, με τον στρατό να απαντά χρησιμοποιώντας φονική βία.

Περισσότεροι από 2.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και περισσότεροι από 15.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA