ΚΟΣΜΟΣ

Μαυροβούνιο: Ρώσοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία

Οι αρχές στο Μαυροβούνιο συνέλαβαν 38 ανθρώπους, κυρίως Ρώσους υπηκόους, τους οποίους υποπτεύονται για κατασκοπία, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Pobjeda, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν προσδιόρισε.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Ντρίταν Αμπάζοβιτς δήλωσε σε απευθείας μετάδοση μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πως μια “διεθνής επιχείρηση” με ξένους εταίρους και το γραφείο του κρατικού εισαγγελέα είναι σε εξέλιξη προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά δεν επεκτάθηκε.

Το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στο παρελθόν.

Η Pobjeda ανέφερε πως πράκτορες της Υπηρεσίας για την Εθνική Ασφάλεια (ANB) του Μαυροβουνίου και το γραφείο του Ειδικού Κρατικού Εισαγγελέα (SDT) συνέλαβαν έξι Ρώσους διπλωμάτες, 30 Ρώσους υπηκόους με προσωρινές άδειες παραμονής και δύο Μαυροβούνιους τους οποίους υποψιάζονται για κατασκοπία.

Η ρωσική πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε κλήσεις του Reuters για σχόλια. Αξιωματούχοι της ANB και του SDT δεν ήταν αμέσως διαθέσιμοι για σχόλια.

Το 2016 το Μαυροβούνιο κατηγόρησε Ρώσους πράκτορες για ανάμιξη σε μια συνωμοσία προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία η φιλορωσική αντιπολίτευση, να δολοφονηθεί ο τότε πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς και να σταματήσει η ενσωμάτωση της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα απέρριψε κατ΄επανάληψη τις κατηγορίες ως παράλογες. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στη δυτική στρατιωτική συμμαχία το 2017.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA