ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Σύροι πρόσφυγες άρχισαν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους

Εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες που ζουν στον Λίβανο επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους κατά την πρώτη ημέρα επαναπατρισμών που οργανώθηκε από τη Βηρυτό εν μέσω ανησυχιών από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι το σχέδιο αυτό πιθανόν να ενέχει εξαναγκασμό.

Σέρνοντας βαλίτσες, γεννήτριες, ψυγεία, ακόμη και κουζίνες περίπου 700 Σύροι που είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους συγκεντρώθηκαν από νωρίς σήμερα το πρωί σε ακατοίκητη συνοριακή περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

EPA/WAEL HAMZEH

Οι αρχές του Λιβάνου υποστηρίζουν ότι οι επαναπατρισμοί, που πραγματοποιούνται με βάση ένα πρόγραμμα το οποίο συντονίζει η υπηρεσία Γενικής Ασφαλείας της χώρας, είναι εθελοντικοί.

Αλλά παρότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια των 11 χρόνων πολέμου στη Συρία είναι σχετικώς ήρεμη, τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι η αναζωπύρωση της βίας και ο κίνδυνος σύλληψης καθιστούν επικίνδυνες τις μαζικές επιστροφές.

EPA/WAEL HAMZEH

Στον Λίβανο ζουν περισσότεροι από 800.000 Σύροι, που είναι καταγεγραμμένοι από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αυτοί έφυγαν από την χώρα τους για να γλιτώσουν από τη βία στον απόηχο των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011.

EPA/WAEL HAMZEH

Σε κάποια φάση ο Λίβανος φιλοξενούσε περίπου 1,2 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Στον Λίβανο, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν –η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Οκτωβρίου– έθεσε και πάλι αυτό τον μήνα σε ισχύ, αρχής γενομένης από σήμερα, τη διαδικασία εθελοντικών επιστροφών μέσω της οποίας περίπου 40.000 Σύροι επαναπατρίστηκαν από το 2018, αλλά η οποία είχε παγώσει εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19.

EPA/WAEL HAMZEH

Μεγάλο μέρος της Συρίας έχει καταστραφεί, περιλαμβανομένων κατοικιών και δημοσίων υποδομών, όπως τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει ότι οι πρόσφυγες που επιστρέφουν πιθανόν να μην διαθέτουν ακριβείς ή ολοκληρωμένες πληροφορίες ως προς το επίπεδο κινδύνου στις γενέτειρές τους.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA