ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν νέο πογκρόμ εναντίον Παλαιστινίων στη Χουάρα

Ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν νέο προγκρόμ με επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων και καταστροφή περιουσιών, κατά τη διάρκεια της νύχτας χθες Δευτέρα, κοντά στο χωριό Χουάρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες έποικοι ζητούσαν εκδίκηση για τον φόνο δύο Ισραηλινών και πραγματοποίησαν πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων.

Το χωριό αυτό έχει αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς εδώ και μήνες οξύνεται η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός του Ισραήλ και η αστυνομία συνόρων διέλυσαν «έναν αριθμό βίαιων ταραχοποιών», όπως τους χαρακτήρισαν, στη Χουάρα. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια ομάδα μαυροφορεμένων νεαρών να επιτίθενται στο αυτοκίνητο ενός Παλαιστίνιου, ο οδηγός του οποίου κατάφερε τελικά να ξεφύγει.

«Μας πυροβολούσαν με πραγματικές σφαίρες. Ο Θεός μάς βοήθησε», δήλωσε ο Όμαρ Χαλίφα, που μόλις είχε βγει από ένα σούπερ μάρκετ και είχε μπει στο αυτοκίνητό του με την οικογένειά του όταν ξεκίνησαν οι ταραχές.

«Η σύζυγός μου καθόταν στο πίσω κάθισμα και αγκάλιασε την κόρη μας για να την προστατεύσει. Θα μπορούσαμε να την έχουμε χάσει, κινδύνευσαν πραγματικά οι ζωές μας», τόνισε.

Άλλα βίντεο δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να χορεύουν μαζί με Εβραίους εποίκους στην πόλη. «Η Χουάρα καταλήφθηκε, κύριοι», ακούγεται μια φωνή στα εβραϊκά.

Εκτός από την οργή που έχουν προκαλέσει στους Παλαιστίνιους, οι συγκρούσεις στη Χουάρα έχουν φέρει στο φως και το ρήγμα μεταξύ των πολιτικών του Ισραήλ, το οποίο έχει βαθύνει από τότε που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας, προωθεί ένα νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

«Μια ομάδα χούλιγκαν εποίκων, εν μέσω της γιορτής Πουρίμ, πήγαν για να επιτεθούν σε αθώους περαστικούς στο χωριό Χουάρα», κατήγγειλε η Μεράβ Μιχαέλι επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στο Twitter.

«Δεν πρόκειται για ‘περιθωριοποιημένους νέους’, είναι ο κανόνας, και στηρίζονται από μέλη της τρέχουσας κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια. «Και οι δύο καταστρέφουν το Ισραήλ».

Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί 65 ενήλικοι και παιδιά, μέλη ένοπλων οργανώσεων καθώς και άμαχοι, στην παλαιστινιακή πλευρά. Ενώ 13 ενήλικοι και παιδιά, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι, όπως και μια υπήκοος Ουκρανίας, έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA