ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλώσεις φοιτητών και συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στα πανεπιστήμια [ΒΙΝΤΕΟ]

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με φοιτητές σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Τεχεράνης, ανέφεραν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και κρατικά μέσα ενημέρωσης, ως πιο πρόσφατο σημάδι μιας θανατηφόρας καταστολής των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας υπό κράτηση.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στην κηδεία της 22χρονης Mahsa Amini στις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν εξελιχθεί στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Χρήστες του Twitter δημοσίευσαν πολλά βίντεο που δείχνουν το Πανεπιστήμιο Σαρίφ, παραδοσιακά εστία διαφωνίας, να περιβάλλεται από δεκάδες αστυνομικούς την Κυριακή.

Σε ένα από τα βίντεο εμφανίζονται οι δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διώξουν τους φοιτητές από την πανεπιστημιούπολη ενώ ακούγεται ήχοι σαν πυροβολισμοί από απόσταση.

Ένα άλλο βίντεο έδειξε τις δυνάμεις ασφαλείας να κυνηγούν δεκάδες φοιτητές παγιδευμένους στο υπόγειο πάρκινγκ του πανεπιστημίου. Ο λογαριασμός ανέφερε ότι δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν περιέγραψαν «αναφορές για συγκρούσεις» στο πανεπιστήμιο και ανέφεραν ότι ο υπουργός Επιστημών της χώρας επισκέφθηκε την πανεπιστημιούπολη για να ελέγξει την κατάσταση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο.

Διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα μετά τα επεισόδια

Ανεστάλησαν σήμερα τα δια ζώσης μαθήματα και θα γίνονται διαδικτυακά σε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πανεπιστήμια της Τεχεράνης μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε φοιτητές και σε δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Σαρίφ ανακοίνωσε ότι εξαιτίας των πρόσφατων γενονότων και της ανάγκης να προστατευθούν οι φοιτητές…από σήμερα όλα τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr εν μέσω των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδ.

Περίπου 200 φοιτητές συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στο πανεπιστήμιο και φώναζαν συνθήματα κατά του ιερατικού κατεστημένου του Ιράν, μετέδωσε το Mehr.

“Γυναίκες, ζωή, ελευθερία” και “οι φοιτητές προτιμούν τον θάνατο από την ταπείνωση”, φώναζε σύμφωνα με το πρακτορείο το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι αρχές ασφαλείας έκαναν ρίψη δακρυγόνων και σφαιριδίων με χρώμα εναντίον των φοιτητών, σύμφωνα με το Mehr, το οποίο προσθέτει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έφεραν όπλα που βάλλουν μη θανατηφόρα μεταλλικά σκάγια έξω από την βόρεια πύλη του πανεπιστημίου.

Ο υπουργός Επιστημών αργότερα έφθασε στην πανεπιστημιούπολη για να μιλήσει με τους φοιτητές σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην τρίτη εβδομάδα μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και πάνω από χίλιοι είναι οι συλληφθέντες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Επίσης κατά τις ταραχές έχουν σκοτωθεί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA