ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πόσο πιθανό είναι να συλληφθεί ο Τραμπ

Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, ίσως και χειροπέδες. Εάν τελικά παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα ακολουθήσει τα βήματα μια τυπικής διαδικασίας σύλληψης για κακούργημα στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο η όλη υπόθεση, μόνο “συνηθισμένη ρουτίνα” δεν θα είναι, μιας και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο για τόσο ανώτερο στέλεχος της διοίκησης της χώρας, ακόμη κι αν δεν είναι πια εν ενεργεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την υπόθεση της “εξαγοράς της σιωπής” της πρώην πορνοστάρ, Stormy Daniels, ώστε εκείνη να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ιδιωτικές στιγμές τους, ενώ επιμένει πως είναι αθώος και διώκεται για την πολιτική του.

Αναλυτικότερα, ο Τραμπ – που φιλοδοξεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία των ΗΠΑ – αναμένεται να ακούσει να του απαγγέλλονται κατηγορίες από τον εισαγγελέα του Μανχάταν για την καταβολή λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 ποσού 130.000 δολαρίων, στην Stormy Daniels. Το κατηγορητήριο παραμένει για την ώρα “σφραγισμένο” και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη. Ωστόσο το CNN ανέφερε πως υπάρχουν περίπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού.

Για τι πραγματικά κατηγορείται ο Τραμπ – Οι χειροπέδες

Ο άνθρωπος που είχε πληρώσει την Daniels ήταν ο πρώην δικηγόρος εξ απορρήτων του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, ο οποίος στην πορεία έγινε και ο μεγαλύτερος εχθρός του. Ήταν εκείνος που φυλακίστηκε, εξέτισε την ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί, και συνεργάστηκε στην έρευνα του 2018 ενώ κατέθεσε επανειλημμένα ενώπιον του σώματος ενόρκων. Το παράτυπο της υπόθεσης είναι πως ο Τραμπ είχε πληρώσει τον Κόεν με απόδειξη δαπάνης που ανέφερε ότι ήταν για νομικά έξοδα και όχι για ιδιωτικό συμφωνητικό με τρίτο πρόσωπο (κάτι που θα ήταν νόμιμο). Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη. Η καταδίκη για πλημμέλημα θα επέφερε απλά πρόστιμο.

Στο χειρότερο σενάριο, οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι ο χρηματισμός της Ντάνιελς παραβιάζει τον εκλογικό νόμο.

Ο Τραμπ ρίχνει τα βέλη εναντίον του Κόεν, ενώ ισχυρίζεται πως η όλη υπόθεση θα του κάνει “καλό”, ανεβάζοντας τη δημοτικότητά του έναντι του νυν Προέδρου, Μπάιντεν.

Από εκεί και πέρα οι N.Y. Times περιγράφουν τη διαδικασία της παράδοσης-σύλληψης καθεαυτή. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, ενώ είναι σύνηθες για τους κατηγορούμενους που συλλαμβάνονται για πιθανά κακουργήματα να τους περνούν χειροπέδες, δεν είναι ακόμη σαφές αν θα γίνει εξαίρεση για έναν πρώην Πρόεδρο. Οι περισσότεροι μεταφέρονται με χειροπέδες και τα χέρια πίσω από την πλάτη, αλλά ορισμένοι που διώκονται για οικονομικά εγκλήματα και δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνοι, έχουν τα χέρια δεμένα μπροστά.

Οι Times αναφέρουν ακόμη πως ο πρώην Πρόεδρος θέλει να του βάλουν χειροπέδες, για να στηθεί σχετικό show προς το φανατικό κοινό του.

Το δεδομένο ακόμη είναι πως τον Τραμπ θα τον συνοδεύουν πάνοπλοι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να τον προστατεύουν ανά πάσα στιγμή. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας, Anthony J. Guglielmi, δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή για τον Τραμπ.

Επίσης, το κατηγορητήριο θα παραμείνει σφραγισμένο μέχρι να γίνει η δίκη του, οπότε και θα αποκαλυφθούν επίσημα οι κατηγορίες. Μόλις σχηματοποιήθηκε το κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς επικοινώνησαν με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Τραμπ και διαπραγματεύτηκαν τους όρους της παράδοσής του, μια κοινή πρακτική για “white-collars”. Οι δικηγόροι του Τραμπ ανέφεραν πως το πιο πιθανό είναι να παραδοθεί την ερχόμενη Τρίτη, πιθανότητα στις 14.15 (τοπική ώρα).

Τα μέτρα ασφαλείας κατά την παράδοση του Τραμπ θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, καθώς ο ίδιος με αναρτήσεις του στα social media καλεί σε συγκεντρώσεις “κατά του Συστήματος”. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται επανάληψη των φαινομένων βίας όταν έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο, αν και τώρα οι Αρχές θα είναι πιο προετοιμασμένες. Για τα φαινόμενα βίας του 2021, υπάρχει παράλληλη έρευνα που “τρέχει” από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού παραπεμφθεί σε δίκη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος, καθώς όπως αναφέρουν οι Times το κατηγορητήριο δεν αναμένεται να τον εμπλέκει σε πράξεις βίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης, οι εισαγγελείς δεν μπορούν να ζητήσουν την κράτηση ενός κατηγορούμενου για υποθέσεις σαν αυτή του Τραμπ, για την οποία τουλάχιστον οδηγείται τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης. Επίσης ο Τραμπ, έχει για την ώρα καθαρό ποινικό μητρώο κάτι που θα παίξει ρόλο υπέρ του.

Stormy Daniels (Stephanie Clifford)

Άτολμες οι κατηγορίες

Ο ίδιος πάντως χρησιμοποιεί ήδη την όλη υπόθεση ως στρατηγική υπέρ της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο ίδιος άλλωστε αποκάλεσε τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin L. Bragg, “ρατσιστή και ζώο” και είπε ότι η έρευνά του είχε πολιτικά κίνητρα. Ο Bragg είναι αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο Bragg “κληρονόμησε” την έρευνα του Τραμπ από τον προκάτοχό του, Cyrus Vance Jr. Όπως αναφέρει η Washington Post, δύο ανώτεροι εισαγγελείς παραιτήθηκαν από το γραφείο του πέρυσι, απογοητευμένοι από το γεγονός πως ο Bragg δεν ήταν διατεθειμένος να κατηγορήσει τον Τραμπ για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, στο real estate.

Στην απίθανη περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος αρνηθεί να παραδοθεί, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis, έχει δηλώσει πως θα βοηθήσει τις αρχές της Νέας Υόρκης για τη διαδικασία της σύλληψης. Σε περίπτωση βέβαια που ο DeSantis προσπαθούσε να προστατεύσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, θα αντιμετώπιζε ενδεχομένως νομική δίωξη και ο ίδιος.

Άλλες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τον Τραμπ το επόμενο διάστημα είναι η διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, η φερόμενη απόπειρα επηρεασμού των εκλογών στη Τζόρτζια, αλλά και μια υπόθεση δυσφήμισης εναντίον της αρθρογράφου Ε.Τζιν Κάρολ, που ισχυριζόταν πως την είχε βιάσει.

Μπορεί να κατέβει ξανά για Πρόεδρος

Αξίζει να αποσαφηνιστεί πως ακόμη κι αν καταδικαστεί, ο Τραμπ μπορεί να συνεχίσει την προεδρική του εκστρατεία, κάτι που ο ίδιος επιβεβαιώνει.

Στην νομοθεσία των ΗΠΑ δεν υπάρχει απαγόρευση για έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως Πρόεδρος. Σύμφωνα δε με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι θα κερδίσει με ευκολία τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές.

Ορισμένοι από τους συμβούλους του, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Washington Post, εκτίμησαν πως όλη αυτή η υπόθεση θα τον βοηθήσει πολύ. Μπαίνει πάλι στο επίκεντρο της προσοχής και “περνάει την εικόνα” προς τους οπαδούς του, πως δεν το βάζει ποτέ κάτω. Ωστόσο η δίωξη μπορεί να προκαλέσει τεχνικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την παράλληλη διεξαγωγή της δίκης και τη διεκδίκηση των προεδρικών υποψηφιοτήτων. (Πηγή)

(Φωτογραφίες ΑΠΕ/ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA