ΚΟΣΜΟΣ

Η Βαρκελώνη διακόπτει τις σχέσεις με το Ισραήλ, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει απέναντι στους Παλαιστίνιους

Η Άντα Κολάου (Ada Colau), η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης, έγραψε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου την Τετάρτη για να ανακοινώσει ότι η πόλη θα αναστείλει τις διμερείς σχέσεις έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τη «συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Παλαιστίνης».

«Αποφάσισα να διακόψω προσωρινά τις σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ και με τους επίσημους θεσμούς αυτού του κράτους -συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών αδελφοποίησης με το Δημοτικό Συμβούλιο του Τελ Αβίβ – έως ότου οι ισραηλινές αρχές βάλουν τέλος στις συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και δεν συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και τα  ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε», έγραψε η δήμαρχος.

Η ίδια τόνισε ότι η απόφαση δεν περιλαμβάνει τον Ισραηλινό και τον Παλαιστινιακό λαό που «εργάζεται για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν εμπλέκεται συχνά στη διεθνή πολιτική, έλαβε την απόφαση αφού 100 συλλογικοί φορείς και περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι της πόλης υπέγραψαν αίτημα για διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η καταλανική πρωτεύουσα είναι αδελφοποιημένη με το Τελ Αβίβ και τη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.

Όπως αναφέρει το  Al Jazeera, oι «Οργανισμοί για την Παγκόσμια Δικαιοσύνη», μια ομοσπονδία περισσότερων από 100 ΜΚΟ, προέτρεψαν τη Βαρκελώνη να τερματίσει τη σχέση της με το Τελ Αβίβ μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τον Μάιο του 2021.

Η ομοσπονδία ζήτησε «να ενταθούν οι προσπάθειες καθώς και οι επαφές με τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για την αποκλιμάκωση της βίας, την προστασία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τερματισμό της κατοχής».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, καταδίκασε την κίνηση του δημοτικού συμβουλίου ως «αντίθετη με τις επιθυμίες των κατοίκων της Βαρκελώνης».

«Η δήλωση της δημάρχου της Βαρκελώνης για την αναστολή των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ και με την πόλη του Τελ Αβίβ είναι μια λυπηρή απόφαση που είναι εντελώς αντίθετη με τη γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών της Βαρκελώνης και των εκπροσώπων τους στο δημοτικό συμβούλιο», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος.

Η Ομοσπονδία Ισπανικών Εβραϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε την κίνηση ως «εξελιγμένο αντισημιτισμό».

Η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA