ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία θα υποδεχτεί τελικά το Ocean Viking με τους 234 ναυαγούς πρόσφυγες

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποδεχτεί τελικά το πλοίο Ocean Viking επί του οποίου βρίσκονται 234 ναυαγοί πρόσφυγες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν το πλοίο θα δέσει αύριο στην Τουλόν της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε πως η απόφαση υιοθετήθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση λέγοντας πως με την άρνηση της να υποδεχτεί το πλοίο παραβίασε τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση στηλίτευσε το βράδυ της Τρίτης (8/11) αυτή που χαρακτήρισε «απαράδεκτη συμπεριφορά» από πλευράς των ιταλικών αρχών, οι οποίες αρνήθηκαν να επιτρέψουν τον ελλιμενισμό του Ocean Viking.

Η απόφαση των ιταλικών αρχών «αντίκειται προς το δίκαιο της θάλασσας και το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης», τόνισε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αναμέναμε διαφορετική συμπεριφορά από μια χώρα που είναι σήμερα η βασικότερη ωφελούμενη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης», πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα, η νέα ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι «ευχαρίστησε» τη Γαλλία, η οποία κατ’ αυτήν συμφώνησε να ελλιμενιστεί το Ocean Viking σε κάποιο από τα λιμάνια της.

Πρόσθεσε πως η Ρώμη «εκτιμά» την «απόφαση της Γαλλίας να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί μπροστά στην μεταναστευτική κρίση, που ως τώρα είχαν αφεθεί να την επωμίζονται η Ιταλία και κάποιες άλλες μεσογειακές χώρες, ανοίγοντας τα λιμάνια της στο πλοίο Ocean Viking».

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, το ζήτημα διευθετήθηκε από την κυρία Μελόνι και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της COP27, η οποία διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA