ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφει στη Βραζιλία ο Μπολσονάρο – Σε ετοιμότητα η αστυνομία

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο επιστρέφει στη Βραζιλία αφού πέρασε τρεις μήνες στις ΗΠΑ, αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, αν και ερευνάται από τη δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος κινδυνεύει, επιστρέφοντας στη Βραζιλία, να του ασκηθούν διώξεις και, σε περίπτωση που καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή ακόμη και να του απαγορευθεί να συμμετέχει στην πολιτική.

Ο Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2019 ως το 2022, αναμένεται στη Μπραζίλια από το Ορλάντο της Φλόριντα όπου είχε καταφύγει, ανακοίνωσε το Φιλελεύθερο Κόμμα (PL).

Είχε φύγει από τη Βραζιλία στις 30 Δεκεμβρίου, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του, μποϊκοτάροντας την τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Δεν θέλω να ηγηθώ της αντιπολίτευσης, θα συμμετάσχω στην πολιτική ζωή του κόμματός μου προσφέροντάς του την εμπειρία μου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brazil από το αεροδρόμιο του Ορλάντο, προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.

Ο 68χρονος Μπολσονάρο, σπάζοντας τη σιωπή του έπειτα από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι προτίθεται να «διατρέξει τη χώρα» και «να κάνει πολιτική» για να υπερασπιστεί τις υπερσυντηρητικές αξίες της Βραζιλίας.

Η επιστροφή του έχει προκαλέσει νευρικότητα στη Μπραζίλια, όπου η στρατιωτική αστυνομία θα φροντίσει να μην πραγματοποιηθεί καμία συγκέντρωση. «Θα είναι έτοιμη να κλείσει αμέσως την πρόσβαση στην πλατεία Τριών Εξουσιών, όπως και στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Μπραζίλια Σάντρο Αλεβάρ. (Πηγή)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA