ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για την σύσταση επιτροπής έρευνας σχετικά με «τη ρωσική επιρροή»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Πολωνίας, η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι την προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, για την σύσταση επιτροπής έρευνας σχετικά με «την ρωσική επιρροή», για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι θα λειτουργήσει κατά της πολωνικής αντιπολίτευσης.

«Το συμβούλιο των Επιτρόπων αποφάσισε την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει με την αποστολή σχετικής ειδοποίησης» στις πολωνικές αρχές, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Κομισιόν αποφάσισε να αντιδράσει παρά την ανακοίνωση την Παρασκευή από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα της κατάθεσης τροπολογίας που τροποποιεί εν μέρει τον νόμο που εγκαθιδρύει ειδική επιτροπή εν όψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου.

Το όργανο αυτό κατηγορείται ότι θα θέσει ως στόχο την βασική πολιτική παράταξη της πολωνικής αντιπολίτευσης, την Πλατφόρμα των Πολιτών, του Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας και πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πολιτικού αντίπαλου του λαϊκιστικού, υπερσυντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ανησυχία τους την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την σύσταση της επιτροπής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά καταχρηστικό τρόπο με ανάμειξη στις ελεύθερες και ισότιμες εκλογές στην Πολωνία».

Ο ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς απηύθυνε επιστολή προς την πολωνική κυβέρνηση για να κάνει γνωστές τις ανησυχίες του για την ύπαρξη «διοικητικού οργάνου ικανού να εμποδίσει την πρόσβαση προσώπων σε δημόσια αξιώματα».

Στην Πολωνία, η επιτροπή αυτή κρίθηκε «αντισυνταγματική» και «σταλινική» από την αντιπολίτευση και πολλούς νομικούς και οι μεταβολές που έκανε ο πρόεδρος Ντούντα έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις και σαρκασμό.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι η ειδοποίηση θα σταλεί αύριο Πέμπτη στις πολωνικές αρχές.

Η Βαρσοβία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα σεβασμού του κράτους δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκκινήσει σειρά διαδικασιών επί παραβάσει κατά της Πολωνίας, για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος με στόχο τον περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστών. Η Βαρσοβία έχει καταδικασθεί από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για το θέμα. Στην τελευταία δικαστική απόφαση της Δευτέρας, οι πολωνικές αρχές καταδικάσθηκαν σε πρόστιμα ύψους 556 εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση προς απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA