ΚΟΣΜΟΣ

Διάσωση περισσότερων από 70 μεταναστών στα ανοιχτά της Λιβύης

Το Ocean Viking, το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Méditerranée, διέσωσε χθες Τρίτη 73 μετανάστες σε δύο επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι ομάδες της ΜΚΟ διέσωσαν αρχικά 33 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερις ανήλικους – εκ των οποίων οι δύο ασυνόδευτοι – , που επέβαιναν «σε ξύλινη βάρκα ακατάλληλη για πλεύση και υπερπλήρη», επεσήμανε η SOS Méditerranée, με έδρα τη Μασαλία.

Λίγη ώρα αργότερα το Ocean Viking διέσωσε 40 ανθρώπους –ανάμεσά τους δέκα γυναίκες, εννέα ασυνόδευτους ανήλικους και τρία παιδιά κάτω των 4 ετών— που βρίσκονταν σε «πλοιάριο το οποίο βυθιζόταν και είχε πάρει επικίνδυνη κλίση».

Μετά τις δύο νέες διασώσεις, και έπειτα από δύο προηγούμενες επιχειρήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στο πλοίο επιβαίνουν 146 μετανάστες.

Από την αρχή του έτους 1.762 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι 1.295 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνο μεταναστευτική οδό παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά σε 2.062 τον αριθμό των ανθρώπων που πνίγηκαν ή χάθηκαν στη Μεσόγειο το 2021, εκ των οποίων 1.567 στην κεντρική Μεσόγειο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τις συγκρούσεις προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου από τη Λιβύη, οι ακτές της οποίας απέχουν περίπου 300 χιλιόμετρα από την Ιταλία.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του μεταφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, δεσμεύθηκε χθες ότι θα εμποδίσει τις αφίξεις μεταναστών από την Αφρική, την ώρα που περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο σε δύσκολη κατάσταση, σύμφωνα με την Alarm Phone, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία διαχειρίζεται τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στους μετανάστες.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής της, ο Ματέο Πιαντεντόζι, έχει διαμηνύσει πως σκοπεύει να εμποδίσει τα πλοία των ΜΚΟ οι οποίες διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα να ελλιμενίζονται στην Ιταλία, θέτοντας εκ νέου σε εφαρμογή την πολύ αμφιλεγόμενη πολιτική του Ματέο Σαλβίνι, αρχηγού του αντιμεταναστευτικού κόμματος Λέγκα και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μελόνι.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA