ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, από πυρκαγιά σε πολυκατοικία κοντά στη Λιόν

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη νύχτα σε πολυκατοικία κοντά στη Λιόν, στην κεντροανατολική Γαλλία, στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά ηλικίας 3 ως 15 ετών, ενώ σε 14 ανέρχονται οι τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοινώθηκε από τις αρχές.

Η πυρκαγιά, «τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα», «έχει πλέον σβήσει», διευκρίνισε η νομαρχία στην ανακοίνωσή της νωρίς το πρωί.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας) σε μια επταώροφη πολυκατοικία στην κοινότητα Βοξ-αν-Βελέν. Οι φλόγες ξεκίνησαν από το ισόγειο και επεκτάθηκαν προς τους ορόφους.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν σχεδόν 170 πυροσβέστες και 65 πυροσβεστικά οχήματα.

«Άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν ‘βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, βοηθήστε μας’», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασέντ Μπελάλ, ένας νεαρός κάτοικος της συνοικίας που παρακολούθησε επιτόπου την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Άνθρωποι κείτονταν καταγής, άλλοι ήταν αποκλεισμένοι στα μπαλκόνια και οι πυροσβέστες δυσκολεύονταν να επέμβουν εξαιτίας των δένδρων».

«Με ξύπνησαν κραυγές», είπε στην εφημερίδα Le Progres de Lyon ένας γείτονας, ο Μοχάμεντ. «Θέλαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, αλλά ο καπνός ήταν πολύ πυκνός».

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλέσθηκαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν πως μια γυναίκα έριξε το παιδί της στο πλήθος, που κατάφερε να το πιάσει. Στη συνέχεια πήδηξε κι εκείνη από το παράθυρο για να γλιτώσει από τη φωτιά και τον καπνό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Δύο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν ελαφρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, σύμφωνα με τη νομαρχία. Σημαντική δύναμη της Χωροφυλακής έχει αναπτυχθεί επιτόπου, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δύο πυρήνες υποστήριξης θυμάτων στήθηκαν σε δύο γειτονικά σχολικά ιδρύματα.

Η εισαγγελία της Λιόν άρχισε έρευνα για να προσδιορίσει πώς ξέσπασε η πυρκαγιά και δήλωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του εμπρησμού.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε επίσης πως τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα σ’ αυτό το στάδιο και πως υπάρχουν «αρκετά σενάρια».

«Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της πυρκαγιάς … υπάρχουν αρκετά σενάρια και θα διεξαχθεί έρευνα», δήλωσε ο Νταρμανέν, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε επικοινωνία σχετικά με το επεισόδιο με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Γείτονες είπαν στα μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανομένων της εφημερίδας Le Progres de Lyon και του τηλεοπτικού σταθμού BFM TV, πως καταληψίες -πιθανόν ντίλερ ναρκωτικών- ζούσαν στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Λιόν, όπου πολλοί αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τις δημόσιες αρχές.

Ο υπουργός Κατοικίας Ολιβιέ Κλάιν επρόκειτο να μεταβεί σήμερα το πρωί στον τόπο της πυρκαγιάς.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA