ΚΟΣΜΟΣ

COP27: Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για σχέδιο εξαγωγής νερού έναντι ενέργειας

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο κατανόησης (MOU) για την προώθηση μιας συμφωνίας νερό-έναντι-ενέργειας αφού μια αρχική εξέταση του σχεδίου κατέληξε ότι αυτό είναι εφικτό.

Η ιδέα, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο, προβλέπει την κατασκευή μιας μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 600 μεγαβάτ που θα εξάγεται στο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα παράσχει 200 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) νερού από αφαλάτωση.

Το MOU υπογράφηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έγιναν το 2020 η πρώτη χώρα του Κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και είναι εταίρος στο πρόγραμμα αυτό.

Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε πως ομάδες από την κάθε χώρα συναντιούνταν τακτικά στη διάρκεια του περασμένου χρόνου εξετάζοντας τις οικονομικές, σχεδιαστικές και κανονιστικές πλευρές του προγράμματος.

Η σημερινή υπογραφή, ανέφερε το υπουργείο, “εκφράζει την επιθυμία που μοιράζονται οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση μέσω διασυνοριακής συνεργασίας”.

Η Μέση Ανατολή είναι πολύ ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και αυτή θα είναι η πρώτη συνεργασία σε αυτό τον τομέα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA