ΚΟΣΜΟΣ

COP27: Ο Μακρόν καλεί τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταβάλουν το μερίδιό τους

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, που διεξάγεται στην Αίγυπτο, τη βούλησή του να «ασκηθεί πίεση» στις «πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες» και κυρίως στις ΗΠΑ να καταβάλουν το «μερίδιό» τους για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Θα πρέπει να κάνουμε τις ΗΠΑ και την Κίνα να τηρήσουν όντως το ραντεβού, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την οικονομική αλληλεγγύη», σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης σε ανταλλαγή απόψεων που είχε στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ, με νεαρούς Αφρικανούς και Γάλλους ακτιβιστές για το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Γαλλία και η Ευρώπη βρίσκονται σε καλό δρόμο όσον αφορά την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο θα πρέπει οι μεγάλες αναδυόμενες χώρες «να ξεφύγουν πολύ γρήγορα από τον άνθρακα», σημείωσε.

Εξάλλου, καθώς η συζήτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές κερδίζει έδαφος στην COP27, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι πληρώνουν», αλλά «είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε».

Θα πρέπει επομένως «να ασκήσουμε πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, να τους πούμε “οφείλετε να πληρώσετε το μερίδιό σας”», υπογράμμισε.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA