ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Απόφαση – ορόσημο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων από το ανώτατο δικαστήριο

Το ανώτατο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε σήμερα ότι η πολιτική του να απαγορεύεται σε διεμφυλικά να αλλάζουν το φύλο που αναγράφεται στις ταυτότητές τους έως ότου έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωμένη χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου παραβιάζει τα δικαιώματά τους και είναι αντισυνταγματική.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από τους τρανς ακτιβιστές Χένρι Τσε και ένα ακόμα πρόσωπο που έχει ταυτοποιηθεί ως “Q”, αναιρώντας την απόφαση του Επιτρόπου Υπηρεσιών Ληξιαρχείου να αρνηθεί τις αιτήσεις τους για επαναπροσδιορισμό του φύλου στα ταυτότητές τους.

«Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να τεθούν πρόσωπα, όπως οι ενάγοντες, ενώπιον του διλήμματος του να πρέπει να αποφασίσουν εάν θα υποστούν τακτικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων περί προσωπικών δεδομένων ή να υποβληθούν σε ιδιαιτέρως επεμβατικές και ιατρικώς περιττές επεμβάσεις, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στην σωματική τους ακεραιότητα», ανέφεραν οι δικαστές στην απόφασή τους.

«Προφανώς αυτό δεν αντανακλά μια λογική ισορροπία. Η Πολιτική επιβάλλει ένα απαράδεκτα σκληρό βάρος στα πρόσωπα που πλήττονται».

Ο Τσε και ο Q υποβλήθηκαν σε χρονοβόρες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά οι υπηρεσίες του ληξιαρχείου απαιτούσαν να υποβληθούν σε ολοκληρωμένη επέμβαση φυλομετάβασης, που σύμφωνα με τα δύο πρόσωπα αυτά είναι περιττή, μη επιθυμητή και ιδιαιτέρως επεμβατική.

Ο Τσε χαιρέτισε την απόφαση καθώς θα επιλύσει τα «φλέγοντα ζητήματα» που αντιμετώπισε καθώς είχε στην κατοχή του λάθος ταυτότητα και ζήτησε να θεσπιστεί νομοθεσία αναγνώρισης φύλου.

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης, μια ‘πύρρειος νίκη’. Το ίδιο το γεγονός δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί», ανέφερε ο Τσε σε ανακοίνωση.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA