ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα θα προτείνει η Ε.Ε. στη σύνοδο COP27

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παροτρύνει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να βελτιώσουν προς το αυστηρότερο τους στόχους τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της φετινής Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27). Σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου με τις προτάσεις, που έχει δει το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες των κρατών υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.

Η Ε.Ε. επισημαίνει στο  προσχέδιο της εντολής διαπραγμάτευσης για τη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, τον Νοέμβριο ότι παρά τις δεσμεύσεις που ανακοίνωσαν οι χώρες στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26, «η παγκόσμια δράση για το κλίμα παραμένει ανεπαρκής».

Το προσχέδιο, μπορεί να αλλάξει έως τον Νοέμβριο, καθώς θα γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρ’ών-μελών της Ε.Ε. Ωστόσο το έγγραφο αναφέρει ότι οι ρυπαίνοντες πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους εάν ο πράγματι ο κόσμος θέλει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έναντι των επιπέδων της προβιομηχανικής εποχής.

«Η Ε.Ε. καλεί όλα τα μέρη να υποβάλουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές και προτρέπει ιδιαίτερα τις μεγάλες οικονομίες που δεν το έχουν κάνει ακόμη να επανεξετάσουν ή να ενισχύσουν τους στόχους», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.

Σχεδόν 200 χώρες θα συμμετάσχουν στη COP27, έπειτα από ένα καλοκαίρι ακραίας ξηρασίας, καύσωνα και άλλων ακραίων συνθηκών που συνδέονται με το κλίμα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία αναγκάζει χώρες να καταφύγουν ξανά στον άνθρακα.

Η Ε.Ε. είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Το Πεκίνο μέχρι στιγμής αντιστέκεται στις εκκλήσεις της Ευρώπης να επιταχύνει το σχέδιό της για τον έλεγχο της παραγωγής ρύπων, ενώ λόγω της κρίσης με την Ταϊβάν διέκοψε τις συνομιλίες για το κλίμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ινδία, η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός ρύπων, ενέκρινε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα αυτό το μήνα, προβλέποντας ότι θα μειώσει την παραγωγή ρύπων κατά 45% αυτή τη δεκαετία σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Από την πλευρά του, οι ΗΠΑ ενέκριναν νομοσχέδιο που προβλέπει τεράστιες δαπάνες για να επιτύχουν τον στόχο να μειώσουν στο μισό τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Η Ινδονησία και το Μεξικό, και οι δύο χώρες της G20, είναι μεταξύ εκείνων που εξετάζουν πώς θα υιοθετήσουν περισσότερο φιλόδοξες δεσμεύσεις. Ο επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς, και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, αρμόδιοι για το κλίμα των χωρών-μελών της G20 θα συναντηθούν στο Μπαλί την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τις προσπάθειές τους.

Ο κλιματικός στόχος της Ε.Ε. είναι οι 27 να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές ρύπων κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εντός της Ε.Ε. σχετικά με τη νομοθεσία που θα υιοθετηθεί για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς και οι πρόσφατες προτάσεις για την ταχύτερη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να αποδεσμευθεί η Ένωση από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα μπορούσαν να αλλάξουν τους στόχους του μπλοκ εν όψει της COP27.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης αυξημένη πίεση από ευάλωτες χώρες που θέλουν η COP27 να ιδρύσει ένα ταμείο όπου οι πλούσιοι ρυπαντές θα πληρώνουν για τη ζημιά και τις μη αναστρέψιμες απώλειες που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στις φτωχές χώρες. Η Ε.Ε. και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιστέκονται εδώ και καιρό σε αυτές τις εκκλήσεις.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA