Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
03.02.2023

Άσυλο στο Μεξικό ζήτησε επίσημα ο πρώην πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο

Η μεξικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την περουβιανή.
Άσυλο στο Μεξικό ζήτησε επίσημα ο πρώην πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος παύθηκε και προφυλακίστηκε, υπέβαλε επίσημα αίτημα να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στο Μεξικό και η μεξικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την περουβιανή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Αντιμέτωπος με εισαγγελικές έρευνες για «στάση» και «συνωμοσία», ο κ. Καστίγιο υπέβαλε το αίτημά του στη μεξικανική πρεσβεία στη Λίμα το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, διευκρίνισε ο κ. Εμπράρδ, μεταφορτώνοντας στο Twitter αντίτυπο επιστολής του δικηγόρου του πρώην προέδρου.

Ο συνήγορος, ο Βίκτορ Πέρες, τονίζει πως ο πρώην πρόεδρος είναι θύμα «διωγμού χωρίς καμία βάση από όργανα της δικαιοσύνης που έχει προσλάβει πολιτικό χαρακτήρα».

Η μεξικανική κυβέρνηση βρίσκεται αφότου έλαβε το αίτημα «σε διαβουλεύσεις με τις περουβιανές αρχές», έκανε γνωστό ο ΥΠΕΞ Εμπράρδ.

Ο πρεσβευτής του Μεξικού στη Λίμα, ο Πάμπλο Μονρόι, μπόρεσε να συναντηθεί με τον Πέδρο Καστίγιο στον τόπο κράτησής του, βάση της αστυνομίας στην περουβιανή πρωτεύουσα, συμπλήρωσε ο κ. Εμπράρδ. «Τον βρήκε καλά» και διαπίστωσε πως ήταν παρών «ο δικηγόρος του».

Νωρίτερα χθες, ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποκάλυψε πως ο Πέδρο Καστίγιο του τηλεφώνησε για να ζητήσει άσυλο στο Μεξικό.

Ο μεξικανός πρόεδρος (εθνικιστική αριστερά) έκρινε πως ο κ. Καστίγιο μετατράπηκε σε θύμα των περουβιανών «οικονομικών και πολιτικών ελίτ».

Το Μεξικό θα περιμένει «μερικές ημέρες» προτού αναγνωρίσει τη νέα πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ορκίστηκε την Τετάρτη.

Η περουβιανή δικαιοσύνη διέταξε χθες Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο να προφυλακιστεί κατ’ αρχήν για επτά ημέρες.

Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε πραξικοπηματικά την Τετάρτη, κατόπιν ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφότου ανακοίνωνε τη «διάλυσή» του, αποπειρώμενος ελιγμό που πολύ γρήγορα καταγγέλθηκε ως απόπειρα «πραξικοπήματος» από διάφορες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην αντιπροέδρου και πλέον διαδόχου του.

Οι διώξεις σε βάρος του 53χρονου πρώην εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή για «στάση» και «συνωμοσία» προστίθενται σε άλλες έξι έρευνες για διαφθορά ή άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος που διενεργούνται σε βάρος του, υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται επίσης μέλη της οικογένειάς του και του πολιτικού του περιβάλλοντος. Ο ενδιαφερόμενος αρνείται τις κατηγορίες, λέει πως εγγράφονται στο πλαίσιο του «διωγμού» του.

Το Μεξικό έχει μακρά παράδοση ως προς τη χορήγηση ασύλου σε προσωπικότητες που υφίστανται διωγμό. Το 2019, χορήγησε άσυλο στον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ έχει εξάλλου προσφέρει άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του WikiLeaks.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.