ΚΟΣΜΟΣ

«Αποφασισμένος» να θέσει σε εφαρμογή το νέο συνταξιοδοτικό ως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία και να θέσει σε εφαρμογή το νέο αντιλαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα ως το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, ένα κρατικό και έναν ιδιωτικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την λύπη του για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την «ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος», ενώ, αναφορικά με τα περιστατικά βίας, πήρε θεση «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους διαδηλωτές.. Υποστήριξε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια ήταν «αναγκαία» και ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση των παρακρατήσεων ή η αύξηση της φορολογίας ή, τέλος, η αύξηση του κρατικού χρέους.

«Εγώ δεν επιδιώκω την επανεκλογή μου (…), αλλά ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες δημοσκοπήσεις και το γενικό συμφέρον της χώρας, επιλέγω το γενικό συμφέρον της χώρας», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι «αν πρέπει να επωμισθώ σήμερα την αντιδημοφιλία, θα την επωμισθώ» δήλωσε.

Ο Εμάνουελ Μακρόν καταλόγισε στα συνδικάτα ότι δεν επεδίωξαν ούτε τον διάλογο ούτε τους συμβιβασμούς με την κυβέρνηση. Δήλωσε ωστόσο διατεθειμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Παράλληλα δήλωσε ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε οι μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλα κέρδη να αναδιανείμουν τμήμα από αυτά στους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Γαλλία, ο Εμάνουελ Μακρόν ανέφερε ότι δεν διεφάνη εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την άσκηση της εξουσίας, ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και ότι εμπιστεύεται την πρωθυπουργό Ελίζαμπετ Μπορν, στην οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει δώσει εντολή να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν προτάσεις σχετικές με τον τομέα της μετανάστευσης, της αναμόρφωσης της γαλλικής βιομηχανίας, του εκσυγχρονισμού της υγείας και της παιδείας καθώς επίσης και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA