ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

ΕΟ ΚΚΕ: Άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

Την «άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και την ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας και της Τουρκίας» ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του κόμματος, Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Μετά την ανείπωτη τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία με πολλές χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους το κύριο καθήκον αυτή τη στιγμή είναι άμεσα να εκφραστεί πολύμορφη στήριξη και αλληλεγγύη στους πληγέντες τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Ιδιαίτερα ο λαός της Συρίας έχει απόλυτη ανάγκη άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, υλικά πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Ωστόσο, το εμπάργκο των ΕΕ,ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, το οποίο συνοδεύει την πολύχρονη επέμβασή τους και βιώνει ο λαός της Συρίας συνεχίζεται παρά τον καταστροφικό σεισμό και στέκεται εμπόδιο ακόμα και στην έκφραση αλληλεγγύης. Αυτές τις ώρες μια μεγάλη προσπάθεια εξασφάλισης υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας από εργατικά συνδικάτα και άλλους μαζικούς φορείς βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα μας την Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Απευθύνουμε έκκληση με ευθύνη της ΕΕ να αρθεί αμέσως το απαράδεκτο εμπάργκο και οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. Να εξασφαλιστεί ανεμπόδιστη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Συρίας και της Τουρκίας».

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA