ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανοί στρατιώτες φρουρούν δημαρχείο στο βόρειο Κόσοβο

Αμερικανοί στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στέκονταν πίσω από συρματοπλέγματα καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σερβικές σημαίες έξω από το κτίριο του δημαρχείου στο Λεπόσαβιτς του βόρειου Κοσόβου, σε μια εθνοτικά διαιρεμένη περιοχή όπου μέρες ταραχών ώθησαν το ΝΑΤΟ να στείλει επιπλέον στρατεύματα.

Έπειτα από συγκρούσεις προχθές Δευτέρα στο Ζβέτσαν, μια άλλη πόλη του βόρειου Κοσόβου, κατά τις οποίες 30 στρατιώτες και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι θα στείλει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο για να ενισχύσουν την αποστολή του που αριθμεί 4.000 μέλη. Δεν είναι σαφές πότε θα φθάσουν οι στρατιώτες.

Πολωνοί στρατιώτες φρουρούσαν σήμερα το δημαρχείο στο Ζβέτσαν, καθώς διαδηλωτές στην άλλη πλευρά του φράχτη ξεδίπλωσαν μια μεγάλη σερβική σημαία υπό τους ήχους χειροκροτημάτων και σφυριγμάτων.

Η αναταραχή στην περιοχή εντάθηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου τις οποίες μποϊκόταραν οι Σέρβοι, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φθάσει μόλις το 3,5% και αλβανικής εθνότητας υποψήφιοι να κερδίσουν σε τέσσερις δήμους με σερβική πλειοψηφία πληθυσμού.

Την περασμένη εβδομάδα οι αλβανικής εθνότητας δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα, μια απόφαση που προκάλεσε επίπληξη της Πρίστινας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της την Παρασκευή.

Ο αλβανικής εθνότητας δήμαρχος του Λεπόσαβιτς παρέμενε στο δημαρχείο σήμερα αφού είχε εισέλθει σε αυτό εν μέσω διαδηλώσεων των Σέρβων τη Δευτέρα. Δεν κατέστη μέχρι στιγμής δυνατή η επικοινωνία μαζί του για σχόλια.

«Ενώ μπορεί να έχουν εκλεγεί σύμφωνα με τον νόμο, δεν θεωρούμε την εκλογή τους νόμιμη», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντράγκαν, Σέρβος που ζει στο Λεπόσαβιτς.

«Ζητάμε αυτό που ζητάει η διεθνής κοινότητα — να απομακρυνθούν από εδώ ειρηνικά», είπε.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους επέπληξαν το Κόσοβο για την κλιμάκωση της έντασης με τους Σέρβους, λέγοντας πως η χρήση βίας για την εγκατάσταση δημάρχων σε σερβικές περιοχές του Κοσόβου υπονομεύει τις προσπάθειες για βελτίωση των προβληματικών διμερών σχέσεων.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό του σε πλήρη ετοιμότητα μάχης και διέταξε τη μετακίνηση μονάδων πιο κοντά στα σύνορα.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία το 2008, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου ενάντια στην καταπιεστική διακυβέρνηση των Σέρβων.

Οι Αλβανοί αποτελούν συνολικά πάνω από το 90% του πληθυσμού του Κοσόβου, όμως οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του ζητούν την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Ειρηνευτικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στο Κόσοβο το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που εκδίωξαν την αστυνομία και τον στρατό της Σερβίας από εκεί.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Ο Μακρόν καταγγέλλει «την ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών»

Οι αρχές του Κοσόβου φέρουν ευθύνη για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει αφότου δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας πως ελπίζει να συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας.

«Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μιας συμφωνίας που ήταν ωστόσο σημαντική και είχε επισφραγιστεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη.

Εδώ και μερικές ημέρες, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στην περιοχή. Πολυάριθμα μέλη της σερβικής κοινότητας, που έχει την πλειοψηφία σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινας και είναι πιστοί στο Βελιγράδι.

Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στις πόλεις αυτές, πράγμα που οδήγησε στην εκλογή αλβανών δημάρχων με συμμετοχή μικρότερη του 3,5%. Η εγκατάσταση των δημάρχων αυτών την περασμένη εβδομάδα από την κοσοβάρικη κυβέρνηση έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη.

«Έχουμε επισημάνει με μεγάλη σαφήνεια στις κοσοβάρικες αρχές πως ήταν λάθος να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατηγόρησε τους κοσοβάρους αξιωματούχους ότι δεν σεβάσθηκαν τη συμφωνία, που είχε αποτελέσει το επιστέγασμα μιας διαδικασίας η οποία είχε αρχίσει με ευρωπαϊκή μεσολάβηση, με συμμετοχή ιδιαίτερα τσέχων διαπραγματευτών, του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του ύπατου εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του ίδιου του Μακρόν.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Κρεμλίνο: «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους»

Η Μόσχα «σημείωσε» την «απουσία καταδίκης» της επίθεσης με drones που δέχθηκε η Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην χθεσινή επιδρομή των drones σε περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας, την ευθύνη για την οποία η Ρωσία επιρρίπτει στην Ουκρανία. Το Κίεβο αρνείται κάθε ανάμειξη.

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι, αν και η αντιαεροπορική άμυνα της Μόσχας είναι αποτελεσματική, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Θα συνεχίσουμε το έργο της βελτίωσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Μόσχας», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τον βομβαρδισμό της περιοχής του Μπέλγκοροντ, επαρχίας που συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στο Κόσοβο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν. «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους», είπε. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ταραχές στο Κόσοβο, πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα. Περί τους 4.000 νατοϊκοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA