Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βράβευση του σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Hof στη Γερμανία

Με μια πολύ σημαντική διάκριση για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε φέτος το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Hof στη Γερμανία, καθώς κατά τη διάρκεια της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης απονεμήθηκε το βραβείο «Hans-Vogt-Filmpreis» στον Έλληνα σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα. Πρόκειται για ένα βραβείο, το οποίο απονέμεται από το 2012 σε κινηματογραφιστές που διακρίνονται για την καινοτομία, την υψηλή ποιότητα και ιδίως την αξία που αποδίδουν στη μουσική επένδυση των ταινιών τους. Το βραβείο αυτό έλαβαν κατά το παρελθόν θρύλοι του διεθνούς κινηματογράφου όπως ο Wim Wenders, η βραβευμένη με Όσκαρ Caroline Link, ο υποψήφιος για Όσκαρ Michael Verhoeven, η Doris Dörrie και ο Edgar Reitz.

Ο Αστέρης Κούτουλας, σκηνοθέτης, συγγραφέας, παραγωγός και μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, παρουσίασε στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Hof και σε παγκόσμια πρεμιέρα την πολυμεσική εγκατάσταση ELECTRA ’21 με βάση τη φιλοσοφία του Liquid Staging. Έτσι εκπληρώθηκε το όραμα του κ. Κούτουλα να συνενώσει τρεις διαφορετικούς κόσμους – τον κινηματογράφο, το μπαλέτο και το ζωντανό θέαμα – σε μια ενιαία καλλιτεχνική εμπειρία κατάλληλη για το κοινό του 21ου αιώνα. Στο πλαίσιο αυτής της καινοτόμας προσέγγισης προβλήθηκαν ταυτόχρονα και με απόλυτο συγχρονισμό ήχου τέσσερις ταινίες βασισμένες στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που συνέθεσε για την όπερα «Ηλέκτρα». Η χορογραφία που περιέχουν τρεις από τις τέσσερις ταινίες είναι του Renato Zanella.

O κ. Κούτουλας εγκαινίασε επίσης το θεσμό των Masterclasses ως παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Hof, διενεργώντας ένα άκρως εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα τη φιλοσοφία και την τεχνολογία του Liquid Staging. Σε αυτό παρουσίασε μια νέα προσέγγιση στις παραστατικές τέχνες, η οποία αντανακλά τα δεδομένα που διαμόρφωσε η ψηφιακή εποχή, και ανέδειξε το ρόλο που καλείται να παίξει ειδικότερα ο κινηματογράφος. Το δεύτερο Masterclass του Φεστιβάλ πραγματοποίησε ο φημισμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Abel Ferrara.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA